UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian: Якби Ізраїль почав наземний наступ на Газу, який би це мало вигляд?

Ізраїль має набагато більшу армію, але ХАМАС за останні роки пристосувався до використання переваг міського середовища.

Бойові дії між армію Ізраїля і ХАМАСом, як правило, відбуваються за схожою схемою. Наземним інтервенціям різного масштабу зазвичай передує потужний артилерійський обстріл районів і населених пунктів, до яких наближаються ізраїльські війська.

На першому етапі кампаній Ізраїль також інтенсивно використовує авіацію і обстріли з наземної артилерії і військово-морських катерів для ураження військової інфраструктури ХАМАСу, включаючи урядові будівлі, поліцейські дільниці, прибережні об'єкти, навчальні центри і будинки високопоставлених чиновників, - пише The Guardian.

Але хоч  Ізраїль має величезну перевагу з точки зору чисельності своєї армії, технологій, систем озброєння і логістики, ХАМАС за ці роки значно пристосувався до використання переваг щільної міської забудови Гази.

Як географія впливатиме на бойові дії?

Географія Гази обмежує можливості для проведення ізраїльських операцій, і тому Армія оборони Ізраїлю, як правило, використовує одні й ті ж маршрути підходу. Вони рухаються по сільськогосподарській території поблизу контрольно-прокускного пункту Ерез на крайній півночі Сектора Газа, а також навколо Бурейджа на південь від міста Газа, де пролягає гірський хребет, з якого видно центральну частину Гази. Ще один маршрут проходить на схід від Хан-Юніса, тут танкам і бронетехніці легше пройти і зайняти вогневі позиції. Інша точка входу для ізраїльтян знаходиться в районі Філадельфійського коридору біля Рафаха на крайньому півдні.

Читайте також: ХАМАС захопив КПП «Ерез» на кордоні Ізраїля з сектором Газа

У минулому Ізраїль використовував позиції з видом на центральну частину Сектора Гази, щоб спробувати перервати комунікації між містом Газа і півднем, а також в інших місцях, щоб поділити територію.

ХАМАС та інші угруповання знають, що ці шляхи можуть бути використані ізраїльськими військами. І тому вони будуть розташовувати свої перші лінії оборони в цих районах, оскільки в минулому вони були ареною запеклих боїв.

Коли піщана місцевість переходить у міські райони, умови стають складнішими для Ізраїлю. Висотні житлові будинки в таких місцях, як Джабалія і Бейт-Лахія, нависають над північними підступами до міста Газа, в той час як головна дорога з півночі на південь межує з промисловими районами, які в минулому використовувалися ХАМАС для оборони.

Місцевість в центрі Гази і на схід від Хан-Юніса більш відкрита, але села і високі будівлі вздовж під'їзних доріг забезпечують прикриття для сил ХАМАСу.

Чи підуть ізраїльтяни в головні міста?

Ізраїльські війська страждали від тяжких атак, коли намагалися просунутися до головних міських центрів. ХАМАС та інші угрупування мають протитанкові міни і протитанкові керовані ракети, які вони ефективно використовують разом з мінометним вогнем.

В одну з ночей боїв у забудованому районі Шуджейя під час війни 2014 року Ізраїль втратив 13 солдатів. Їм влаштували засідку з застосуванням протитанкових мін і кулеметного вогню.

Читайте також: Російські хакери об’єдналися з ХАМАС і атакують ізраїльські сайти – Bloomberg

Ізраїльські військові мають великий досвід боротьби з бронетехнікою в палестинських містах. Зокрема, їм довелося зіштовхнутися з важким озброєнням ворога на Західному березі річки Йордан під час другої інтифади. Однак, ХАМАС має великий запас протитанкових ракет «Корнет", які ефективно використовувалися, в тому числі «Хезболлою» в Лівані, проти основних бойових танків ізраїльської армії.

ХАМАС також озброївся безпілотниками, до яких причеплені боєприпаси. Це БПЛА, схожі на ті, які широко використовуються в Україні і здатні скидати бомби на техніку і солдатів. І це нова загроза.

Як відповідатиме ХАМАС?

ХАМАС має багаторічний досвід протистояння з армією Ізраїля. Його загони стали ефективною міською бойовою силою, здатною адаптуватися. Війська ХАМАСу складаються з ядра досвідчених бойових лідерів, які добре знайомі з ізраїльським способом ведення бойових дій. Деякі з них розмовляють івритом і поглиблено вивчали ізраїльську армію.

«Головною проблемою для Ізраїлю в будь-якій спробі наземного наступу буде те, що йому доведеться протистояти підготовленим позиціям ХАМАСу, в тому числі бойовим тунелям, які розроблялися протягом багатьох років і в деяких випадках обладнані системами зв'язку», - йдеться в статті.

Читайте також: Ізраїль ввів наземні війська в Сектор Газа

«Якщо раніше тунельна мережа ХАМАСу була примітивною, то зараз його інженери мають значний досвід у будівництві міцних і добре прихованих підземних споруд для використання в якості командних центрів і для розгортання бойовиків», - пояснює видання.

І хоч колись Ізраїль мав явну перевагу у веденні спостереження над Газою, дешеві і легкодоступні цивільні дрони, придбані ХАМАСом, дещо зрівняли можливості, дозволивши бойовикам спостерігати за ізраїльськими лініями наступу.

Чи може Ізраїль взяти під контроль Газу?

Хоча Ізраїль, ймовірно, має військовий потенціал і волю після суботньої атаки, ціна, ймовірно, буде високою для ізраїльських військових і палестинських цивільних. Крім того, масштабна операція буде супроводжуватися високим ризиком для ізраїльських заручників, яких утримують в Секторі Газа.

Читайте також: МЗС: 150 українців не можуть виїхати із Сектору Гази

Повна реокупація Гази буде надзвичайно складним завданням і, ймовірно, Ізраїль не зможе в довгостроковій перспективі керувати цією територією. А це означає, що якщо Ізраїль піде на масштабне вторгнення, то його метою, швидше за все, буде повна поразка ХАМАСу.