UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тепло, сонячні промені та волога: науковці визначили, від чого найшвидше гине коронавірус

Період "напіврозпаду" COVID-19 дорівнює 18 годинам.

Американські вчені, які проводили дослідження у Білому домі, визначили, що найшвидше вірус COVID-19 гине під дією трьох чинників: тепла, вологи та сонячних променів. Відповідне дослідження оприлюднив американських президент Дональд Трамп, пише Washington Post.

"Президент Трамп і віце-президент Пенс оприлюднили нові лабораторні дані, які свідчать про ймовірне уповільнення поширення нового коронавірусу протягом літніх місяців завдяки тому, що вірус не любить ультрафіолетових променів, а також тепла і вологи", - йдеться в повідомленні.

Дане дослідження підтвердило гіпотези науковців з усього світу, які вважали, що коронавірус, як і інші віруси, не витримує ультрафіолетових променів.

Крім цього, у виданні зазначили, що період "напіврозпаду" COVID-19 дорівнює 18 годинам.

"Якщо у вас тисяча частинок вірусу, то через 18 годин їх кількість знизиться до 500, через 18 годин після цього знизиться до 250, і так далі, і так далі", - пояснив виконуючий обов'язки секретаря науки і технологій Департаменту внутрішньої безпеки США Вільям Брайан .

За даними вчених, цей процес можна знизити з 18 годин майже до 1,5 хвилини, якщо поступово підвищувати температуру і додавати сонячних променів.

Нагадаємо, вчені з США встановили, що коронавірус SARS-CoV-2 менш стійкий до теплого і вологого клімату, ніж до сухого і холодного.

Так, згідно інформації вченого з МВБ Білла Брайанта, період напіврозпаду вірусу у краплі слини на поверхні при температурі 21-23 градуси за Цельсієм, вологості 20% і при відсутності сонця складає 18 годин, а в тих же умовах, але при вологості 80% - 6:00. При температурі 35 градусів за Цельсієм і вологості 80% він прискориться до 1:00, а при температурі 21-23 градуси, вологості 80% і в літній час - до 2 хвилин.

Якщо ж говорити про ситуацію, коли він знаходиться в повітрі на частинках аерозолю, то при температурі 21-23 градуси, вологості 20% і без сонця період напіврозпаду становить приблизно 60 хвилин, а з тими ж умовами, але в сонячну погоду влітку - біля 1,5 хвилини.

Віце-президент США Майк Пенс зазначив, що результати таких досліджень дозволять владі штатів грамотно планувати поетапне повернення до нормального життя після відміни обмежувальних заходів для боротьби проти коронавірусу.