UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таїланд перейшов на військовий стан

Протести у Таїланді тривають понад півроку і спрямовані на повалення чинного уряду. За останні місяці під час протестних акцій загинули 28 людей.

Армія Таїланду оголосила про введення у країні військового стану. Військові повідомили, що змушені вдатися до такого заходу, щоб "зберегти закон і порядок", передає ВВС. Незважаючи на те, що армія отримує широкі повноваження, військові наполягають, що прийняття відповідальності за забезпечення національної безпеки не є державним переворотом.

Військовий стан у Таїланді введено на тлі затяжної політичної кризи і декількох місяців ескалації напруженості у відносинах між урядом і опозицією. Між тим в уряді заявили, що армія перед заявою не проводила консультації з владою про це рішення.

Про введення військового положення повідомив П'ятий національний телеканал країни, що належить армії. Командування очолив генерал Прают Чан-Оча, якому підпорядковуються сухопутні війська королівства. Він закликав населення не піддаватися паніці і жити своїм звичайним життям, повідомляє The Bangkok Post.

"Уряд, як і раніше працює, здійснює свої звичайні функції", - цитує агентство Reuters офіційного представника тайської армії, полковника Вінтая Суварі.

Військові взяли під контроль усі телекомпанії у країні, повідомляє CNN. Встановлено повну заборону на проведення вуличних маніфестацій, а також введено комендантську годину.

Вранці армія також зобов'язала всі місцеві ЗМІ транслювати повідомлення миротворчого командування, під контроль якого перейшли всі питання щодо безпеки. Генерал Прают Чан-Оча призначив на вівторок загальні збори керівників усіх державних агентств. Пізніше стало відомо, що збройні сили опублікували наказ про закриття десяти супутникових телеканалів, повідомляє агентство Reuters.

Генерал Прают Чан-Оча також призначив зустріч з керівниками міністерств і відомств, на якій влада обговорить ситуацію в країні після введення військового стану. Тим часом помічник прем'єр-міністра країни повідомив, що уряд проведе власну зустріч для обговорення політичної ситуації, передає Reuters. Час і місце засідання не уточнюють.

Військовий стан дає право збройним силам у Таїланді встановлювати цензуру у ЗМІ, забороняти масові демонстрації, проводити арешти, використовувати зброю у разі заворушень, а також мобілізувати громадянське населення. Військовий стан вводиться на невизначений термін і його може бути скасовано лише персональним указом короля Таїланду, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Напередодні опозиціонери почали масштабну акцію. Їхній намір - усунути діючий уряд від влади. Як очікується, ця акція триватиме тиждень і буде включати в себе вуличні протести, а також страйки робітників. Лідер маніфестантів Сутеп Таугсубан сподівається, що на вулиці Бангкока вийдуть до 1 млн осіб. На цьому тлі проурядові демонстранти також оголосили про мобілізацію своїх прихильників.

Зараз на вулицях столиці Таїланду проходять два багатоденних мітинги прихильників і супротивників діючого уряду. Політичні противники знаходяться по різні боки річки Чаопрайя, щоб уникнути можливих зіткнень.

Генерал Прают Чан-Оча, який очолює миротворчий командування в Таїланді, наказав учасникам акцій протесту у Бангкоку не залишати раніше захоплені майданчики. Лідери проурядового і антиурядового руху заявили, що мають намір поки залишатися на місці.

Антиурядові маніфестанти скасували протестні марші вулицями столиці і очікують подальшого вирішення своїх лідерів. Як повідомляють очевидці, біля протестних майданчиків поліцейських вранці змінили посилені військові патрулі, передає ИТАР-ТАСС.

Акції протесту в Таїланді тривають вже більше півроку. За цей час загинули 28 людей, понад 800 отримали поранення.

Раніше про можливості втручання військових у внутрішньополітичний конфлікт у Таїланді заявляв командувач сухопутними військами королівства Прают Чан-Оча. Генерал закликав сторони до негайного припинення насильства. "В іншому випадку армія буде змушена застосувати силу, щоб зупинити насильство та забезпечити мир і порядок", - заявив він.

Армійські блокпости також вже кілька місяців розташовуються на вулицях Бангкока. З введенням військового стану їхню кількість, швидше за все, буде збільшено.

Військове положення передбачає максимальний рівень безпеки. Піти військових на цей крок раніше закликав колишній віце-прем'єр Таїланду Сурапонг Товічакчаїкун, відсторонений разом з виконуючою обов'язки прем'єр-міністра Їнглак Чінават за рішенням Конституційного суду на початку травня.

За останні півроку у Бангкоку вже кілька разів вводився і скасовувався режим надзвичайного стану. Однак ці дії влади не привели до реального поліпшення обстановки у країні.

У Таїланді з 1932 року сталося 18 державних переворотів, в тому числі 11 за участю армії. Останній переворот відбувся в 2006 році, коли від влади було відсторонено прем'єр-міністра Таксіна Чінавата. За участю військових тоді була написана і прийнята нова конституція Таїланду, яка сьогодні не влаштовує ні уряд, ні опозицію.

А відсторонення від влади Таксіна Чінавата призвело пізніше до масових заворушень на вулицях Бангкока в 2010 році, під час яких загинули понад 90 осіб. !zn

Читайте також:

Після двох місяців протестів влада Таїланду ввели надзвичайний стан у Бангкоку

В Бангкоку в колону протестувальників кинули гранату, постраждали 28 людей