UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таліби вбили сімох військових, уряд Афганістану назвав інцидент "незначним"

Афганський уряд заявляє, що припинення вогню все ще діє, не дивлячись на відновлення перестрілок з талібами.

Перестрілки між бойовиками "Талібану" і афганськими силами безпеки поновилися в Афганістані в той день, коли минуло триденне перемир'я, але урядовці заявили в четвер, що інциденти були незначними, і перемир'я все ще може зберігатися, повідомляє Reuters.

Таліби зберігають мовчання з приводу закликів уряду до продовження угоди про припинення вогню, яку було оголошено у зв'язку зі святом Ід аль-Фітр, який завершує священний для мусульман місяць посту Рамадан.

"Таліби атакували контрольно-пропускні пункти в районі Сягірд центральній провінції Парван пізно ввечері в середу", - сказала прес-секретар губернатора провінції, додавши, що сім афганських силовиків були вбиті.

Тим часом офіційний представник руху "Талібан" Забіулла Муджахід заявив, що в середу уряд завдав авіаударів по південній провінції Забул, незважаючи на те, що бойовики цієї групи не завдавали ударів.

Сполучені Штати досягли угоди з талібами про виведення сил США після більш ніж 18-річного перебування в Афганістані, в результаті чого афганський уряд уклав мирну угоду з ісламістськими повстанцями, щоб покласти кінець війні.

Але досі конфлікт не затих, оскільки святкове припинення вогню настало під час інтенсивних бойових дій. Оскільки офіційне перемир'я закінчилося у вівторок ввечері, високопоставлені чиновники афганського уряду кажуть, що з обох боків були деякі порушення, але вони недостатньо великі, щоб звести нанівець зусилля з припинення вогню.

"Припинення вогню ще не закінчено; були порушення, тому що це складний технічний процес, який вимагає хорошої координації між обома сторонами", - сказав Джавід Фейсал, представник радника з національної безпеки Афганістану.

У вівторок афганський уряд звільнив 900 членів руху "Талібан" з в'язниці, що стало найбільшим таким звільненням в рамках обміну ув'язненими в рамках угоди, укладеної ісламістської групою і Сполученими Штатами в Катарі в лютому.

Обмін ув'язненими є попередником мирних переговорів, і уряд заявив, що продовження терміну дії угоди про припинення вогню має важливе значення для сприяння мирному процесу. Таліби привітали звільнення ув'язнених і сказали, що вони відповідять взаємністю, але нічого не сказали про продовження припинення вогню.

Представники талібів прибули в Кабул для роботи з урядовою групою по звільненню ув'язнених з обох сторін, повідомили представники сторін в Twitter в четвер.

Раніше повідомлялося, що сотні бойовиків "Талібан" випустили на свободу з афганських в'язниць. Спеціальний представник США по Афганістану привітав звільнення ув'язнених.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН схвалила мирну угоду між США і талібами. Американські військові почали виведення військ у рамках угоди, погодженої в пакті 29 лютого з талібами.