UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таліби скасували Міністерство у справах жінок та створили відомство, відповідальне за роботу "поліції моралі"

Таке вже було під час попереднього правління бойовиків. 

В Афганістані тепер немає Міністерства у справах жінок. Таліби прийняли рішення створити на його базі Міністерство з пропаганди чесноти і уникнення пороків, інформує BBC.

На будівлі міністерства вже висить табличка з новою назвою. 

Варто зауважити, що під час попереднього правління "Талібану" в Афганістані вже працювало таке відомство. Його основним завданням було введення суворих релігійних доктрин, які стосувалися ісламського порядку. Також міністерство випрацювало цілий ряд обмежень, які стосувалися насамперед жінок. Воно відповідало за роботу "поліції моралі", яка стежила за виконанням норм шаріату. Усі, хто порушував правила, зазнавали суворого покарання. Їх шмагали, били, їм ампутували кінцівки, або засуджували до публічних страт. 

Читайте також: Таліби заявили про посади для жінок в новому уряді Афганістану

15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. 

Таліби заарештували експрезидента Афганістану Хаміда Карзая, який вів з ними переговори про перехідний уряд, заборонили музику, і заборонили жінкам працювати і навіть з'являтися на вулицях без бурки і без супроводу чоловіка.

Центром опору талібам знову стала провінція Панджшер на півночі країни. Проте 4 вересня таліби захопили і цю провінцію.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні - в статтях Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?»і «Перемога «Талібану» в Афганістані: хто програв насправді», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.