UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таліби можуть дістатися до Кабула швидше, ніж очікувалося — WP

Раніше на це давали максимум рік, сьогодні - лише кілька місяців. 

Адміністрація президента США Джо Байдена готується до того, що представники "Талібану" захоплять столицю Афганістану Кабул дуже швидко. Про це пише Washington Post, посилаючись на джерела в американських спецслужбах. 

Вони стверджують, що Кабул можуть захопити через 30-90 днів після того, як військовий контингент США повністю вийде з Афганістану.

Це швидше, ніж Вашингтон припускав спочатку. Ще в червні у розвідці США вважали, що це станеться через 6-12 місяців, проте зараз ситуація інша. 

Читайте також: Уряд Афганістану і таліби поки далекі від досягнення мирної угоди - США

Причиною загострення в Афганістані став початок виведення з країни американського військового контингенту. Воно розпочалося 25 квітня 2021 року за наказом президента Джо Байдена, який пообіцяв закінчити з цим до 11 вересня - 20-их роковин з дня теракту 11 вересня 2001 року. 

Кілька днів тому, 7 серпня, таліби взяли під свій контроль столицю провінції Німроз, місто Зарандж на південному заході Афганістану. Станом на 10 серпня повідомлялося, що бойовики афганського екстремістського угруповання отримали контроль над центральним містом вже шостої провінції країни менш ніж за тиждень. 

У статті Миколи Замікули читайте про те, "Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?"