UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Талібан» зайняв прикордонний пункт між Афганістаном і Пакистаном

Президент Афганістану пообіцяв відвоювати територію назад

Угруповання «Талібан» заявило, що встановило контроль над ключовим прикордонним пунктом між Афганістаном і Пакистаном. Про це повідомляє ВВС.

Відео, поширене в соцмережах, показує, як білий прапор майорить над пунктом Спін Болдак в провінції Кандагар.

Афганський уряд заперечує, що прикордонний пункт захопили. Хоча на фото в соцмережах видно, як бойовики спілкуються з пакистанськими прикордонниками.

Джерела ВВС повідомили, що «Талібан» взяв цю ділянку кордону без будь-якого опору.

За останні тижні таліби захопили ряд територій Афганістану, включаючи пости на кордоні з Іраном, Таджикистаном, Туркменістаном.

Це сталося після того, як президент США Джо Байден заявив, що Америка виводить свої війська з Афганістану. Він встановив дедлайн - 11 вересня.

Прикордонний пункт, що розділяє афганське місто Спін Болдак в провінції Кандагар з одного боку і пакистанське місто Чаман з іншого, є другим за завантаженістю пунктом перетину між країнами.

Він пов'язує Кандагар з пакистанськими портами, через який щодня проходить близько 900 вантажівок.

За словами кореспондента ВВС Ліз Дусетте, цей пункт пропуску може стати головним призом талібів - символічним і стратегічним - якщо таліби будуть його далі утримувати.

Це може дати їм значний дохід від торгівлі і забезпечить прямий доступ до районів Пакистану. Там, як відомо, протягом багатьох років базуються лідери і бійці «Талібану».

ВВС не мала можливості перевірити цю інформацію з незалежних джерел, але пакистанські чиновники підтвердили, що таліби прикордонний пункт зайняли.

Журналістам і населенню з боку Пакистану наказали не підходити до кордону. В країні зібрали термінову нараду з питань безпеки, повідомляє репортер ВВС з пакистанського міста Кветта.

Але раніше представник міністерства внутрішніх справ Афганістану Тарек Аріан наполягав, що, хоча в районі кордону відбувалися «деякі рухи... сили безпеки відбивали атаку».

Президент Афганістану Ашраф Гані пообіцяв у вівторок, що «хребет» «Талібану» зруйнують, «а втрачену територію відвоюють».

Читайте також: Афганістан ризикує стати притулком для тероризму — The Washington Post

Раніше повідомлялося, що США виводять війська з Афганістану. Паніка швидко охопила деякі райони країни, адже вони потрапили під контроль «Талібану». Не минуло й трьох місяців після того, як президент США Джо Байден заявив, що останні американські війська будуть виведені з Афганістану до 11 вересня, як виведення американських сил вже майже завершено. Вихід з авіабази Баграм, розташованої в годині їзди на північ від столиці Кабула, фактично ознаменував кінець «вічної війни» для Америки. Але це не означає закінчення війни для Афганістану, адже там ситуація буде тільки погіршуватися.