UA / RU
Підтримати ZN.ua

Талібан розглядає Китай як основного міжнародного партнера

За словами представника руху, Китай готовий інвестувати в гірничодобувну промисловість і реконструювати країну.

В Афганістані рух "Талібан" розглядає Китай як основного міжнародного партнера, заявив представник руху Забіулла Муджахід, передає La Repubblica.

"Китай є нашим головним партнером, він представляє для нас фундаментальну і виняткову можливість, тому що готовий інвестувати в нашу країну і реконструювати її", - сказав він в інтерв'ю італійській газеті.

Муджахід високо відгукнувся про реалізовану Пекіном програмі "Один пояс, один шлях", зазначивши, що вона "стане відродження древнього Шовкового шляху".

Він також висловив надію, що Китай буде сприяти відновленню гірничодобувної промисловості Афганістану.

"Крім того, у нас є багаті мідні рудники, які, завдяки китайцям, можуть бути повернуті в виробництво і модернізовані", - сказав представник талібів.

Він підкреслив: "Китай являє собою наш пропуск на ринки всього світу".

Напередодні МЗС КНР повідомив, що помічник міністра закордонних справ Китаю У Цзянхао поговорив по телефону із заступником директора Політичного офісу афганського руху "Талібан" в Катарі Абдулой Саламом Ханафі.

У Цзянхао сказав, що ситуація в Афганістані зазнала фундаментальних змін, і "доля майбутнього Афганістану знову в руках афганського народу".

Китайський дипломат зазначив, що Пекін завжди поважав суверенітет, незалежність і територіальну цілісність Афганістану і проводив дружню політику щодо всього афганського народу. Він висловив надію, що Афганістан "якомога швидше досягне миру і стабільності, відновить прекрасну країну".

"Китай є надійним другом Афганістану. Афганський рух" Талібан "готовий зберігати прихильність до розвитку дружніх відносин між Афганістаном і Китаєм і ніколи не дозволить будь-якої силі використовувати афганську територію для загрози інтересам Китаю, а також візьме ефективні заходи для забезпечення безпеки китайських установ і персоналу в Афганістані", - підкреслив Ханафі.

Ханафі сказав, що афганська влада підтримують і готові співпрацювати в рамах китайської програми "Один пояс, один шлях", яка "сприяє розвитку і процвітанню Афганістану і регіону".

Читайте також: Reuters опублікувало останню розмову президентів США і Афганістану перед захопленням влади талібами: про що говорили

Посольство Сполучених Штатів Америки в Афганістані перенесли з Кабула до столиці Катару - Дохи. Відзначимо, що між Кабулом і Дохою значну відстань: територія Ірану і Перської затоки.