UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вбивства лідерів ХАМАСу та "Хезболли" можуть поставити під загрозу майбутнє Ізраїля — Bloomberg

Ізраїль повинен зрозуміти, що він не може досягти безпеки лише силою.

30 липня Ізраїль заявив, що в результаті удару з безпілотника було вбито заступника військового командувача "Хезболли" Фуада Шукра. А вже наступного дня стало відомо про вбивство політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії в Тегерані. ХАМАС звинувачуває в цьому Ізраїль.

З одного боку, в цьому немає нічого нового. Протягом багатьох років Ізраїль вбив десятки офіційних осіб і бойовиків ХАМАС і "Хезболли". Страти, які постійно проводили задля стримування, мало що змінювали, навіть якщо вони демонстрували жорстоку, вражаючу ізраїльську силу, зазначає Марк Чемпіон, оглядач Bloomberg Opinion, який пише про події в Європі, Росії та на Близькому Сході.

Тим не менш, на думку колумніста, є причини побоюватися, що ці два вбивства можуть незабаром спричинити катастрофічну регіональну війну, яка не буде в інтересах ні Ізраїля, ні Лівану, ні Ірану. Перша з них — місця нанесення ударів у Бейруті й Тегерані неминуче були сприйняті в обох столицях як серйозна ескалація Ізраїля. "Хезболла" й Іран пообіцяли відплату.

Читайте також: Цілеспрямоване вбивство Ісмаїла Ганії стане найгучнішою смертю політичного діяча ХАМАС від початку конфлікту в Газі — WSJ

Другою причиною для побоювань ширшої війни є вибір Ганії як мішені. Це, знову ж таки, не стало несподіванкою: Ізраїль вже вбив більшу частину його родини. Але Ганія був політичним обличчям ХАМАСу, який жив у вигнанні в Катарі, і людиною, відповідальною за ведення переговорів про припинення вогню в Газі. Хоча ХАМАС є непрозорою організацією, його вважали більш прагматичним з її лідерів, особливо у порівнянні з фанатичним командиром угруповання в Газі Ях'я Сінваром.

"Після того, як ХАМАС вистояв протягом майже 10 місяців тотальної війни в Газі й численних безрезультатних спроб знищити "Хезболлу" в Лівані, Ізраїль повинен зрозуміти, що він не може досягти безпеки лише силою", — вважає Чемпіон.

Якщо Нетаньягу зараз відкриє другий фронт проти "Хезболли" в Лівані, то незалежно від провокації, він буде нести відповідальність за перетворення керованої тактичної загрози на загрозу, яка ставить під сумнів майбутнє процвітаючої економіки Ізраїля, його демократії й, потенційно, самої держави.

Читайте також: Ізраїль вимагатиме вигнання Туреччини з НАТО через погрози Ердогана

"Не дивно, що 64% ізраїльтян заявили в нещодавньому опитуванні, проведеному дослідницькою фірмою Midgam для ізраїльського 12-го каналу, що вони виступають за припинення вогню в Газі. Не дивно, що 72% сказали, що їхній прем'єр-міністр повинен піти у відставку", — додає колумніст.

Раніше газета The Washington Post зазначала, що Ізраїль опинився перед загрозою війни з Ліваном. Хоча адміністрація Байдена сподівається, що напруженість між Ізраїлем та Ліваном не буде загострюватися.