UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань зафіксував посилення активності китайських військових літаків біля свого узбережжя

Пекін вважає Тайвань своєю територією. 

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Міністерство оборони Тайваню в четвер, 26 вересня, заявило про збільшення кількості китайських військових літаків біля східного, західного і південного узбережжя острова, повідомляє Reuters.

Читайте також: Продаж американської зброї Тайваню порушує “принцип одного Китаю”, заявив Пекін

У своєму щоденному звіті за останні 24 години Міноборони Тайваню зазначило, що зафіксувало 43 військові літаки Китаю, які діяли навколо острова, щонайменше 11 з яких перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка раніше слугувала неофіційним бар'єром.

З 43 літаків 23 пролетіли на південь Тайваню через протоку Баші, що відокремлює острів від Філіппін, а потім вони рухалися вздовж східного узбережжя острова.

Джерело Reuters у силових структурах розповіло, що ці польоти були частиною щорічних китайських навчань.

Народно-визвольна армія Китаю проводила маневри в Тайванській протоці й Південно-Китайському морі, щоб відпрацювати запобігання допомозі іноземних сил під час конфлікту. Китайські військово-повітряні сили також провели навчання з отримання “панування в повітрі” у водах біля південно-західного узбережжя Тайваню й відпрацювали дозаправку літаків у водах навколо протоки Баші.

Читайте також: Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ

Тайвань, який Пекін вважає своєю територією, скаржиться на посилення китайської військової активності протягом останніх п'яти років. 

Востаннє Китай проводив масштабні військові навчання навколо Тайваню наприкінці травня, невдовзі після того, як новий президент острова Вільям Лай вступив на посаду. Пекін вважає нового лідера Тайваню “сепаратистом”. Лай каже, що лише народ острова може вирішувати своє майбутнє, й неодноразово пропонував переговори з Пекіном, але отримував відмову.

Китай, тим часом, ніколи не виключав можливості використання сили для отримання контролю над Тайванем.