UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань стежить за ситуацією після повідомлень про китайський підводний човен у Тайванській протоці

Пекін посилює тиск на Тайбей. 

Тайвань стежить за ситуацією в регіоні після того, як в Інтернеті з'явилися фотографії китайського атомного підводного човна в Тайванській протоці. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Тайвань заарештував колишнього капітана китайського флоту, чий катер увійшов до гавані Тайбея

Тайванські ЗМІ опублікували зображення ймовірного атомного підводного човна з балістичними ракетами, який перебував приблизно за 200 км від західного узбережжя острова. Фотографії зробив тайванський рибальський човен у вівторок, 18 червня.

Вузька протока, що відокремлює Тайвань від Китаю, часто є точкою напруженості. Тайбей час від часу повідомляє про маневри в цьому районі китайських військових літаків і кораблів.

Відповідаючи на запитання про підводний човен, міністр оборони Тайваню Веллінгтон Ку сказав, що острів "розуміє" ситуацію, але відмовився повідомити, як її відстежують, або надати деталі.

Джерело, знайоме з ситуацією, повідомило Reuters, що підводний човен, найімовірніше, повертався з Південно-Китайського моря до свого порту в Циндао. Інцидент у вівторок міг статися через те, що підводний човен зіштовхнувся з несправністю і був змушений частково піднятися на поверхню.

Військові експерти кажуть, що стратегічні води біля південно-західних берегів Тайваню, де здебільшого мілководна Тайванська протока стає глибшою, надають підводним човнам можливість влаштувати засідку. Підводні човни з балістичними ракетами призначені не для нападу на кораблі, а для ударів по цілях на суші.

Тайванський флот протичовнових літаків P-3C Orion розташований на авіабазі на півдні Тайваню, що забезпечує легкий доступ до південної частини протоки.

Останніми роками Тайбей скаржиться на те, що Китай використовує так звану війну в сірій зоні, спрямовану на виснаження супротивника, не вдаючись до відкритих бойових дій. Міноборони Тайваню, зокрема, зафіксувало 20 китайських військових літаків і сім кораблів біля острова за останні 24 години.

Читайте також: Президент Тайваню заявив, що Китай вважає ліквідацію Тайваню національною справою

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, ніколи не виключав можливості захопити острів силою в разі необхідності. Останніми роками Пекін посилив тиск на Тайбей. Нещодавно Китай провів масштабні військові навчання біля острова, після інавгурації нового президента Тайваню, назвавши їх попередженням для “сепаратистських” сил.