UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань підняв бойові літаки, щоб запобігти вторгненню ВПС Китаю — Reuters

Також поблизу Тайваню були зафіксовані три кораблі ВМС Китаю.  

Тайвань підняв у повітря бойові літаки, щоб попередити 39 китайських літаків, які увійшли в його південно-східну зону протиповітряної оборони, заявило Міністерство оборони острова. Про це повідомляє Reuters.

Тайвань скаржився на неодноразові місії китайських військово-повітряних сил протягом останніх двох років, часто в південних районах своєї ідентифікаційної зони протиповітряної оборони.

У четвер, 22 грудня, вторгнення китайських літаків включало 21 винищувач і чотири бомбардувальники H-6, а також літаки раннього попередження, протичовнові літаки і літаки для дозаправки в повітрі.  

Згідно з картою, наданою Міноборони острова, багато китайських літаків пролетіли над водним шляхом, відомим як протока Баші, до району біля південно-східного узбережжя Тайваню. Три кораблі ВМС Китаю також були виявлені поблизу острова, повідомило міністерство.

Тайвань відправив бойовий літак, щоб попередити китайські літаки, в той час як ракетні системи острова стежили за їх польотом.

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, останніми роками посилив тиск на острів з метою примусити його прийняти владу Пекіна. Уряд Тайваню відкидає претензії Китаю і заявляє, що прагне миру, але буде захищатися у разі нападу.

Читайте також: Китай може напасти на Тайвань найближчим часом — директор ЦРУ

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив Китай у підриві десятирічного статус-кво, який утримував обидві країни від війни через Тайвань, заявивши, що Пекін намагається прискорити захоплення острова. Командувач військово-морськими операціями США адмірал Майкл Гілдей  заявив, що Китай може вторгнутися на Тайвань цього або наступного року. Він припускає, що Сполучені Штати повинні бути готовими реагувати на вторгнення.