UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайфун практично зрівняв із землею Філіппіни

Понад 30 людей загинули, цілі провінції залишаються без світла та зв'язку

Потужний тайфун "Рай", що обрушився на Філіппіни, забрав життя щонайменше 31 людини, вивів з ладу системи постачання електроенергії та комунікації у всіх провінціях, викликав широкомасштабні руйнування, в основному в центральній частині Філіппін. При цьому влада обережно заявляє, що кількість жертв ще уточнюватиметься. Губернатор сказала, що її острів "зрівняли із землею". Про це повідомляє Associated Press.

В епіцентрі “Раю” вирують стійкі вітри зі швидкістю 195 кілометрів (121 миль) на годину та пориви до 270 км/год (168 миль на годину) – одні з найсильніших за останні роки. Тайфун обрушився на південно-східне узбережжя країни у четвер, але навіть через два дні після цього масштаби жертв та руйнувань залишилися неясними, оскільки цілі провінції все ще залишаються без електрики та мобільного зв'язку.

Особливі побоювання викликає Філіппінський острів Сіаргао, який першим прийняв на себе удар стихії. Влада острова каже, що він практично повністю зруйнований, завдані збитки оцінюються в $400 млн.

Екстрені служби не виключають, що загиблих виявиться більше. Влада провінції просить терміново виділити продовольство та медикаменти. Через руйнування деякі лікарні острівної провінції не можуть відкритися та прийняти постраждалих.

Крім того, було порушено пасажирське та вантажне сполучення островів з іншими частинами Філіппін: Дінагат залишається практично у повній ізоляції.

Читайте також: Тайфун "Молаве" у В'єтнамі забрав життя більше 30 людей, рятувальники розшукують десятки зниклих

Нагадаємо, що рік тому на Філіппіни обрушився потужний тайфун "Гоні", швидкість вітру досягала 225 кілометрів на годину, були людські жертви.