UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таємниця походження коронавірусу: ВООЗ сформувала місію «останньої надії»

Експерти хочуть отримати дані про перші дні епідемії. Вони критично важливі для розуміння подальших подій.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) сформувала нову групу експертів для вивчення походження коронавірусуа. Робота групи може стати «останнім шансом людства» дізнатися правду про появу вірусу SARS-CoV-2, пише Reuters.

До складу Науково-консультативної групи щодо походження нових патогенів (SAGO) увійшли 26 осіб, зокрема учасники попередніх розслідувань Маріон Купманс, Теа Фішер, Хунг Нгуєн і Ян Юнгі.

В організації закликали Китай до співпраці, зокрема Пекін просять надати групі дані про перші випадки захворювання у Вухані. На думку голови ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса, саме їх нестача стала причиною невдачі попереднього розслідування.

Очільника ВООЗ підтримує і епідеміолог Марія ван Керхове. За її словами, дані про перші дні епідемії у Вухані «критично важливі» для розслідування.

«Можливо, це наш останній шанс зрозуміти, як з'явився цей вірус», - наголошує головний експерт ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан.

Місія планує провести близько 30 досліджень, щоб дізнатися, чи міг вірус перейти від тварини до людини. А також розраховує отримати дані про роботу дослідницьких центрів у місцях перших спалахів захворювання, щоб перевірити версію про витік вірусу.

Водночас посол Китаю при ООН Чень Сюй вважає, що результати роботи попередніх місій «цілком зрозумілі». За його словами, експерти вже двічі були в Китаї і, можливо, «прийшов час відправити групу в інші місця».

Читайте також: Нульовий пацієнт з COVID-19 міг бути співробітником лабораторії з Уханю - ВООЗ

У березні ВООЗ спільно з Китаєм представила новий звіт про обставини виникнення пандемії, але її точну причину встановити не вдалося. США різко розкритикували документ, 25 серпня президенту Джо Байдену представили звіт розвідки, але і в ньому не знайшлося однозначних висновків щодо цього.

Нині точна причина виникнення пандемії залишається невідомою. У Британії нещодавно знову взялися за дослідження версії про витік з Вуханьского інституту вірусології. У ВООЗ цю версію не виключають, але вважають малоймовірною. Докладніше про те, куди ведуть сліди виникнення коронавірусної інфекції, читайте в статті Наталії Бутирської «Місія ускладненої дії» у ZN.UA.