UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таджикистан відреагував на тортури підозрюваних у нападі на «Крокус»

Також представник Таджикистану засудив сплеск ксенофобії в Росії.

Міністр закордонних справ Таджикистану Сіроджиддін Мухріддін засудив Росію через поводження з підозрюваними у скоєнні стрілянини в підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол», в результаті якої загинули понад 140 людей.

У своїй заяві на засіданні СНД у Мінську розкритикував те, що, за його словами, є кампанією в засобах масової інформації, спрямованою на наклеп на таджиків, пише «Радіо Свобода».

Читайте також: Держдеп США: Заяви російської влади про причетність інших країн до стрілянини у "Крокусі" є брехливими

Чотири обвинувачених нападники, коли вони з'явилися в Басманному районному суді Москви, мали синці та опухлі обличчя, а також інші ознаки жорстокого побиття, декого привезли в судову залу у майже непритомному стані. Також одному з них під час арешту відрізали вухо.

«Застосування тортур у вигляді нанесення тілесних ушкоджень є неприпустимим. Ціна зізнань, отриманих таким чином, всім добре відома», ‒ сказав Мухріддін

Очільник МЗС Таджикистану додав, що російські органи безпеки повинні поважати права таджицьких підозрюваних і дотримуватися норм міжнародного права в розслідуванні масового вбивства, особливо щодо презумпції невинуватості, заборони тортур і жорстокого поводження із затриманими.

Крім того, Мухріддін засудив сплеск ксенофобії в Росії після нападу, заявивши, що в результаті «непродуманої інформаційної кампанії формується негативне сприйняття громадян Таджикистану і таджиків».

Читайте також: «Крокус»: День шакала

Нагадаємо, напередодні у теракті в «Крокусі» росіяни звинуватили Далерджона Мірзоєва, Рачабалізоду Саїдакрамі Муродалі, Фарідуні Шамсидіна та Мухаммадсобира Зокірчоновича Файзова. Засідання також проходили у закритому режимі, під час яких щонайменше двоє підозрюваних нібито визнали свою провину в повному обсязі. Усі вони начебто є громадянами Таджикистану. У суді на чоловіках були видні сліди побиття і тортур.

Пізніше суд обрав запобіжний захід ще трьом підозрюваним у справі про стрілянину. Фігуранти є родичами, зокрема Амінчон і Діловар Ісломов ‒ рідні брати, які мають російські паспорти, а Ісроїл Ісломов ‒ їхній батько. Усі вони уродженці Таджикистану. Чоловіки будуть під арештом до 22 травня.

Уряд США більш ніж за два тижні до теракту «Крокусі» у Підмосков’ї попереджав Росію, що саме цей майданчик може стати потенційною метою атаки терористів. Проте Владімір Путін намагається встановити зв'язок між нападниками і Києвом, хоча доказів причетності України немає.

Україна категорично відкидає будь-яку причетність і назвала напад операцією Кремля під чужим прапором. Зі свого боку офіційні особи США підтвердили заяву терористичної організації «Ісламська держава», яка взяла на себе відповідальність за теракт.