UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таджикистан відкинув заяву Патрушева щодо України

Росіяни знову виступили з брехливою заявою у бік України.

Міністерство закордонних справ Таджикистану офіційно відкинуло заяву секретаря Ради безпеки Росії Ніколая Патрушева про те, що Україна вербує найманців у Душанбе.

Російський посадовець на зустрічі секретарів Радбезу країн Шанхайської організації співробітництва в Казахстані звинуватив співробітників посольства України в Таджикистані у вербуванні найманців для участі у військових діях, зокрема проти Росії, пише «Радіо Свобода».

Читайте також: Держдеп США: Заяви російської влади про причетність інших країн до стрілянини у "Крокусі" є брехливими

«Зазначаємо, що ця заява російського чиновника не має під собою жодних підстав», ‒ наголосив представник МЗС Таджикистану Шахін Самаді.

Він додав, що влада не дозволяє іноземним дипломатичним представництвам в країні діяти за межами своїх повноважень і попросив утриматися від непідтверджених заяв і коментарів.

Відповідно до законів Таджикистану, вербування, навчання та фінансування найманців заборонено. За це, згідно з Кримінальним кодексом, загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Читайте також: «Крокус»: День шакала

Нагадаємо, напередодні у теракті в «Крокусі» росіяни звинуватили Далерджона Мірзоєва, Рачабалізоду Саїдакрамі Муродалі, Фарідуні Шамсидіна та Мухаммадсобира Зокірчоновича Файзова. Засідання також проходили у закритому режимі, під час яких щонайменше двоє підозрюваних нібито визнали свою провину в повному обсязі. Усі вони начебто є громадянами Таджикистану. У суді на чоловіках були видні сліди побиття і тортур.

Пізніше суд обрав запобіжний захід ще трьом підозрюваним у справі про стрілянину. Фігуранти є родичами, зокрема Амінчон і Діловар Ісломов ‒ рідні брати, які мають російські паспорти, а Ісроїл Ісломов ‒ їхній батько. Усі вони уродженці Таджикистану. Чоловіки будуть під арештом до 22 травня.

Уряд США більш ніж за два тижні до теракту «Крокусі» у Підмосков’ї попереджав Росію, що саме цей майданчик може стати потенційною метою атаки терористів. Проте Владімір Путін намагається встановити зв'язок між нападниками і Києвом, хоча доказів причетності України немає.

Україна категорично відкидає будь-яку причетність і назвала напад операцією Кремля під чужим прапором. Зі свого боку офіційні особи США підтвердили заяву терористичної організації «Ісламська держава», яка взяла на себе відповідальність за теракт.