UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свобода слова переживає глобальну кризову ситуацію — The Washington Post

Рекордна кількість журналістів була ув'язнена у всьому світі.

Чотири роки тому, коли Дональд Трамп готувався переїхати до Білого дому, журналіст Ісмаїл Александрані очікував на свій вирок у в'язниці в Каїрі. Александрані не був здивований, що його арештували, хоча він сам був у Вашингтоні в якості запрошеного журналіста Центру Вільсона, за кілька місяців до арешту в 2015 році. Журналіст знав, що єгипетські військові можуть заарештувати його, коли він повернеться додому, адже він у своїх статтях критикував єгипетську армію. Александрані був одним із рекордної кількості журналістів, яких ув'язнили за їхню роботу приблизно на час обрання у 2016 році Дональда Трампа американським президентом. Тепер, коли президент Трамп готується покинути Білий дім, Александрані все ще перебуває у в'язниці. А кількість журналістів у в'язницях по всьому світу сягнула 274, що є історичним максимумом, пише The Washington Post.

Новий американський президент Джо Байден повинен зробити перелом цієї тенденції пріоритетом своєї зовнішньої політики.

За часів Трампа Сполучені Штати відмовилися від своєї ролі світового маяка свободи преси. Трамп ніяк не перешкоджав боротьбі автократів зі свободою ЗМІ, фактично ніяк не відреагувавши на вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

При цьому, державний департамент США за часів Трампа також вступив у конфлікт з Китаєм через журналістські візи, внаслідок чого з країни було вислано понад десяток іноземних репортерів. Митниця та охорона кордонів переслідували журналістів на кордонах США.

Трамп деякий час демонізував журналістів до такої міри, що американці втратили будь-яку віру в засоби масової інформації, що, своєю чергою, ймовірно, сприяло навіть поширенню коронавірусу в США, адже люди не вірили в достовірність інформації про пандемію.

Риторика Трампа «створила сцену» для безпрецедентної кількості журналістів, яких цього року заарештують або притягнуть до кримінальної відповідальності в США.

Глобальна криза у сфері свободи преси може здатися найменшою з катастроф, які успадкує президент США Джо Байден, зокрема, враховуючи ситуацію з пандемією, нестабільною економікою, болісно розділеним суспільством та зростанням напруженості у таких країнах, як Китай та Іран.

Проте без вільного потоку новин та посилення довіри до незалежних ЗМІ жодна з інших криз не може бути повністю вирішена. Здоров’я американців, фізіологічне та економічне, залежить від розуміння та прийняття інформації про реальні ризики COVID-19. Бізнес та інвестори залежать від новин таких країн-суперників, як Китай, для прикладу.

Політикам потрібна ясність щодо соціально-політичних подій у Росії та Ірані, не кажучи вже про заворушення в Білорусі та збройні конфлікти в Ефіопії - у всіх країнах, де цензура, вимірювана кількістю ув'язнених журналістів, зростає.

Це все причини, чому Комітет захисту журналістів опублікував пропозицію, яка закликає Байдена відновити свободу преси в США. Байден уже показав, що буде ставитись до журналістів з певною повагою, але він повинен зробити набагато більше. Новий американський президент може заохочувати місцеві розслідування та відповідальність за нещодавні напади на журналістів, що висвітлюють акції протесту в США. Він повинен підтвердити незалежність державних ЗМІ та підтримати зусилля щодо зміцнення місцевих новин і протидії розповсюдженню дезінформації.

У 2018 році військовий суд засудив Ісмаїла Александрані до 10 років позбавлення волі за публікацію військових таємниць, приєднання до забороненої організації та публікацію “неправдивих новин” за кордоном. За словами його адвоката, суд не представив жодних реальних доказів. Влада не зробила останнього процесуального кроку щодо ратифікації вироку, через що журналіст не міг оскаржити рішення суду.

Перед тим, як потрапити до в'язниці, Александрані розслідував співпрацю у галузі безпеки на Синайському півострові між США та Єгиптом. Єгипет отримує мільярди доларів американської військової та економічної допомоги.

Для початку, Байден міг би призначити спеціального представника з питань свободи преси, який би взяв на себе ініціативу з цього питання, поки Державний департамент США відновлює власний потенціал. Спеціальний представник братиме участь у судових процесах над журналістами, захищаючи права незалежних ЗМІ та вимагаючи справедливості, а також працюючи над визволенням несправедливо ув'язнених журналістів, резюмує видання.