UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світові лідери реагують на замах на Трампа

Вони висловили співчуття та побажали одужання кандидату у президенти США. 

Під час стрілянини політика поранили у вухо.

Під час стрілянини політика поранили у вухо.

Світові лідери відреагували на замах на кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа. Вони побажали йому якнайшвидшого одужання та засудили політичне насильство, повідомляє Bloomberg.

Зокрема, премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо сказав, що «шокований» стріляниною по Трампу. Він додав, що «політичне насильство ніколи не є прийнятним».

Президент Аргентини Хавʼєр Мілей заявив, що Трамп став об’єктом «боягузливої ​​спроби вбивства». У соцмережах він запропонував кандидату від республіканців свою підтримку та солідарність.

Читайте також: “Такому насильству немає виправдань” — Зеленський відреагував на замах на Трампа

Також замах прокоментував колишній президент США Барак Обама. Він заявив, що в американській демократії «абсолютно немає місця політичному насильству». Разом зі своєю дружиною Мішель він побажав Трампу швидкого одужання.

Стрілянину на мітингу Трампа також коментують у Європі. Так, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «глибоко шокована» замахом на кандидата у президенти США. Вона побажала йому «якнайшвидшого одужання» та висловила співчуття родині жертви, що загинула під час стрілянини.

У свою чергу новий премʼєр Британії Кір Стармер заявив, що «приголомшений» кадрами з мітингу Трампа. Він додав, що політичному насильству немає місця у західних суспільствах.

Президент Франції Еммануель Макрон коментуючи замах на Трампа заявив, що «це трагедія для демократій» Заходу. За словами Макрона, його країна «поділяє шок і обурення американського народу».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також прокоментував напад на колишнього президента США. Він назвав замах «підлим» та побажав Трампу «якнайшвидшого одужання».

Читайте також: Інцидент зі стріляниною на мітингу може посилити позиції Трампа на виборах — Bloomberg 

Премʼєрка Італії Джорджа Мелоні сказала, що «з побоюванням стежить за новинами з Пенсільванії», де стався замах на Трампа. Вона додала, що сподівається на перемогу діалогу над насильством у передвиборчій кампанії в США.

У свою чергу премʼєр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомив, що він та його дружина Сара шоковані нападом на колишнього президента. Він заявив, що вони «моляться за його безпеку та швидке одужання».

Також прокоментували замах на Трампа в Азії. Bloomberg з посиланням на речника МЗС Китаю повідомляє, що КНР «стурбований інцидентом», а лідер країни Сі Цзіньпін висловлює співчуття кандидату у президенти США.

Премʼєр Індії Нарендра Моді також заявив, що він «глибоко стурбований» нападом та засудив інцидент. Він назвав Трампа своїм другом та побажав йому одужання.

Нагадаємо, під час виступу Дональда Трампа у штаті Пенсільванія пролунали постріли, після чого він припинив промову та покинув майданчик з закривавленим вухом. Пізніше американські ЗМІ повідомили, що політика поранив 20-річний Томас Метью Крукс, якого застрелила охорона Трампа. Під час стрілянини також загинув один з глядачів.