UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світ погано підготовлений до водної кризи, що насувається – ООН

Екстремальні погодні явища вже привели до незліченних економічних втрат.

Більшість країн погано підготовлені до того, щоб впоратися з глобальною водною кризою, що насувається, викликаною зміною клімату та зростанням населення, заявила Організація Об'єднаних Націй.

Повені, посухи та інші лиха, пов'язані з водою, збільшуються у зв'язку з глобальним потеплінням, йдеться в новій доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), опублікованому у вівторок, передає The Washington Post.

Водночас збільшення чисельності населення і виснаження ресурсів по всьому світу призвели до збільшення дефіциту води в багатьох регіонах, відзначило агентство ООН.

"Але управління, моніторинг, прогнозування та раннє попередження фрагментовані та неадекватні", - йдеться в доповіді, в підготовці якого взяли участь понад 20 агентств глобального розвитку і наукових установ.

"Нам необхідно прокинутися від водної кризи, яка насувається", - сказав генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Зараз понад 2 мільярди людей живуть в "країнах, що потерпають від дефіциту води", де у них немає доступу до безпечної питної води та санітарії, йдеться в доповіді "Стан кліматичних служб у 2021 році: Вода".

ВМО також посилається на масштабні повені, що відбулися в цьому році в Японії, Китаї, Пакистані та Європі, як на свідчення зростаючого числа небезпек, пов'язаних з водою.

"Не тільки в країнах, що розвиваються повені призвели до серйозних порушень. Катастрофічні повені в Європі привели до сотень смертей і широкомасштабного збитку", - сказав Талаас.

З 2000 року кількість лих, пов'язаних з повенями, зросла на 134 відсотки та призвела до найбільших збитків і загибелі людей в країнах Азії, йдеться в доповіді. Число лих, пов'язаних з посухою, за той же період зросла на 29%, причому більшість смертельних випадків сталося в Африці.

Північна Африка і Центральна Азія потерпають від найвищого у світі рівня водного стресу, який визначається як співвідношення між обсягом забирається прісної води та наявними ресурсами. У глобальному масштабі чверть всіх міст вже відчувають водний стрес і постійний брак води, говориться в доповіді.

В інших країнах екстремальні погодні явища, такі як шторми та зсуви, призвели до незліченних економічних втрат.

ВМО та інші агентства заявили, що необхідні "термінові заходи" для збільшення стійких інвестицій в системи раннього попередження посух і повеней, поліпшення управління водними ресурсами та інтеграції водної та кліматичної політики.

"Час не на нашому боці", - сказав Талаас.

Читайте також: На боротьбу зі зміною клімату залишається все менше часу – генсек ООН

Раніше вчені з Іспанії та США заявили про те, що Земля стала більш тьмяною, ніж в 1990-х роках. Це сталося через те, що тепліші океани, які нагріваються через глобальне потепління, знижують відбивну здатність планети, відому як альбедо.