UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами: МЗС України оприлюднило власну позицію

Українські дипломати керуються резолюціями Ради безпеки ООН.

Міністерство закордонних справ України у питанні визнання або невизнання постійного контролю Ізраїлю над спірною територією – Голанськими висотами – керується резолюціями Ради безпеки ООН, повідомила в коментарі "УНІАН" речниця МЗС України Катерина Зеленко.

"Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися Радою безпеки ООН, яка прийняла відповідні рішення, зокрема резолюції № 242 від 1967 року, № 465 від 1980 року, № 497 від 1981 року", - зазначила речниця.

У резолюції Радбезу ООН від 1981 року йдеться, що "рішення Ізраїлю встановити свої закони, юрисдикцію й управління на окупованих Сирійських Голанських висотах є недійсним і не має міжнародної юридичної сили".

Своєю чергою Україна продовжує виступати за всеосяжне мирне врегулювання на Близькому Сході з урахуванням легітимних інтересів безпеки Ізраїлю, додала Катерина Зеленко.

Вона також повідомила, що українська сторона стурбована ескалацією ситуації навколо Сектора Газа, з якого напередодні було випущено ракети по території Ізраїлю. Снаряд зруйнував житловий будинок, семеро людей дістали поранення, включно з немовлятами.

"Спрямовані акти терору проти Ізраїлю з боку руху ХАМАС, насамперед ракетні обстріли ізраїльської території, які становлять смертельну небезпеку для життя цивільного населення, вважаємо абсолютно неприйнятними. Закликаємо як Ізраїль, так і Палестину до максимальної стриманості щоб уникнути масштабного збройного конфлікту", - наголосила прес-секретар.

За словами Зеленко, у МЗС України вважають, що в цей складний час найважливішим пріоритетом має стати зниження напруги та гарантії того, що життя мирного населення не буде поставлено під загрозу.

Нагадаємо, 21 березня президент США Дональд Трамп закликав світ визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами і заявив про намір США першими зробити таке визнання. Вже 25 березня Трамп підписав документ про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами.

Ініціатива Трампа знайшла відгук та розуміння у прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, однак, Сирія, Туреччина, Іран, Росія, Ліга арабських держав і Євросоюз засудили намір США, заявивши про невизнання прав Ізраїлю на Голанські висоти.

З 1944 до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, Ізраїль захопив дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року. Ізраїльський парламент у 1981 році прийняв закон "Про Голанські висоти", який в односторонньому порядку проголосив суверенітет країни над цією територією. Однак Дамаск продовжує вважати ці території своїми. Окупацію Голанських висот не визнала й ООН, яка щорічно виносить резолюції із засудженням дій Ізраїлю.