UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суданські повстанці заявили, що готові віддати Єгипту його військових, захоплених у полон

Елітний підрозділ ЗС Єгипту перебував у Судані на спільних навчаннях із суданською армією, аж раптом у країні трапилась спроба перевороту.

Мохамед Хамдан Дагало, керівник воєнізованих Сил швидкого реагування (RSF) Судану, які у суботу захопили президентський палац, резиденцію командувача армії та низку аеропортів у країні, заявив, що його сили готові співпрацювати з Єгиптом, щоб полегшити повернення єгипетських військових, які здалися в полон угрупованню в північному суданському місті Мерове. Про це повідомило агентство Reuters.

Йдеться про бійців елітного підрозділу ЗС Єгипту El-Sa'ka, які здалися у полон спецпризначенцям RSF. Два джерела в єгипетських органах безпеки повідомили, що єгипетські офіційні особи змогли зв'язатися з лідером єгипетського підрозділу, який підтвердив, що його бійці в безпеці.

Читайте також: Літак української авіакомпанії SkyUp загорівся у Судані під час збройного конфлікту

Після того, як по всьому Судану спалахнули сутички між RSF і Збройними силами Судану, RSF поширили відео, на якому, за їхніми словами, показані єгипетські військові, які "здалися" їм в Мерове, приблизно на півдорозі між столицею Судану Хартумом і кордоном з Єгиптом.

Єгипетські війська перебувають у Судані для проведення навчань зі своїми суданськими колегами, тобто із Збройними силами Судану, і що вони координують свої дії з суданською владою, щоб гарантувати їхню безпеку.

Лідер RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало, більш відомий як Хемедті, заявив телеканалу Sky News Arabia, що єгипетські солдати в безпеці, і що RSF забезпечив їх їжею і водою і готовий сприяти їхньому поверненню.

Єгипет вже давно насторожено ставиться до політичних змін в Судані. Він рішуче підтримує суданську армію і нещодавно сприяв переговорам з проармійськими політичними партіями, паралельно з планом переходу до виборів, який підтримує Хемедті.

Міністр закордонних справ країни Самех Шукрі отримав дзвінок від глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля з метою координації дій щодо подій в Судані, повідомляє МЗС. Шукрі обговорив зусилля Єгипту, спрямовані на припинення насильства, які, за словами Борреля, підтримує ЄС, йдеться в повідомленні.

Читайте також: МЗС рекомендує українцям утриматися від поїздок до Судану

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, Судан вкотре охопили бої, однак цього ж разу між армією та Силами швидкого реагування. Це вже третя спроба перевороту в країні лише за останні майже чотири роки.

У 2019 році військова влада і громадянська опозиція в Судані змогли домовитися про перехідний період після повалення багаторічного авторитарного президента Омара аль-Башира та формування тимчасової урядової ради. Обидві сторони погодилися на трирічний термін перехідного періоду. Але після цього конфлікти спалахували уже кілька разів.

RSF сформовано з ополченців, звинувачених у військових злочинах у ході конфлікту у Дарфурі. У 2019 році сили безпеки, очолювані RSF, здійснили наліт на табір прихильників демократії в Хартумі, внаслідок чого загинуло близько 130 осіб, згідно з підрахунками лікарів-активістів.

Тривала конфронтація між RSF та армією може значно погіршити ситуацію з безпекою у величезній країні, яка вже переживає економічну кризу та спалахи насильства. Громадянські політичні партії, які підписали початкову угоду про поділ влади з армією та RSF, закликали їх припинити бойові дії. До миру також закликали Міністри закордонних справ Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), США, Велика Британія та ООН.