UA / RU
Підтримати ZN.ua

Судан виключать зі списку держав-спонсорів тероризму США

Трамп обіцяє виключити Судан зі списку держав, які спонсорують тероризм після сплати ним компенсації.

Президент США Дональд Трамп заявив у понеділок про те, що було досягнуто згоди з Суданом, і Хартум буде виключений зі списку крїан, які спонсорують тероризм, після того, як він виплатить 335 мільйонів доларів американським жертвам тероризму.

"Чудові новини! Новий уряд Судану, який домагається більших успіхів, погодився виплатити 335 млн доларів американським жертвам тероризму та їх сім'ям», - написав Трамп в Твіттері.

«Після депонування я виключу Судан зі списку державних спонсорів тероризму. Нарешті Сраведливість для американського народу і великий крок для Судану!».

Прем'єр-міністр Судану Абдалла Хамдок подякував Трампу і сказав, що його країна з нетерпінням чекає, коли президент США повідомить Конгрес про рішення, «яке занадто дорого обійшлося Судану».

«Оскільки ми збираємося позбутися від важкої спадщини попередників, які припинили існування режиму Судану, я повинен повторити, що ми миролюбні люди і ніколи не підтримували тероризм», - сказав Хамдок.

У травні Верховний суд США постановив, що африканська нація не може уникнути штрафних санкцій в судових процесах, які звинувачують її в співучасті в терактах Аль-Каїди в посольствах США в Кенії і Танзанії в 1998 році, в результаті яких загинули 224 людини.

Дванадцять американців загинули 7 серпня 1998 року в результаті вибуху замінованих вантажівок біля посольств в Найробі, Кенія, і Дар-ес-Саламі, Танзанія. У судових процесах беруть участь 567 осіб, в основному негромадяни США, які були співробітниками уряду США та їхніми родичами.

12 жовтня 2000 р військовий корабель США «Коул» прибув в гавань Адена, Ємен, для планової зупинки заправки. Невелике судно наблизилося до лівого борту есмінця, і стався вибух, в результаті якого 17 людей загинули, 39 були поранені і утворився пролом розміром 40 на 40 футів в лівому борту корабля.

Атака була заявлена ​​«Аль-Каїдою», що призвело до раннього успіху терористичного угрупування і її засновника Усами бен Ладена.

Потім американський суд ухвалив, що Судан, де проходили підготовку два бомбардувальники, несе відповідальність за атаку - Хартум завжди заперечував цю вимогу.

У 1993 році Вашингтон вніс Судан в чорний список тероризму за його ймовірну підтримку екстремістських груп. Бен Ладен проживав в Судані з 1992 по 1996 рік.