UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд ЄС закликав виключити ХАМАС зі списку терористичних організацій

Це питання має стати предметом серйозного дослідження, йдеться в рішенні суду.

Суд Європейського союзу вважає, що палестинське ісламістське угрупування ХАМАС має бути викреслене зі списку терористичних організацій, пише Reuters.

В тексті рішення, прийнятого в середу, йдеться про те, що рішення внести її в список базувалася швидше на повідомленнях ЗМІ, а не глибинному аналізі. При цьому саму по собі належність Хамасу до розряду терористичних угруповань суд не розглядав. У документі наголошується, що країни-члени ЄС мають право продовжити заморожування активів організації ще на три місяці, щоб вивчити ситуацію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху одразу ж закликав Європу не скасовувати обмеження, введені проти "кривавої терористичної організації". "Ми розраховуємо, що ХАМАС негайно повернуть в список", - йдеться в його заяві.

"Це рішення є виправленням історичної помилки Європейського союзу. ХАМАС є рухом опору і має природне право згідно всіх міжнародних законів і стандартів чинити опір окупації", - сказав представник Хамас Муса Абу Мазрук (Moussa Abu Marzouk).

ХАМАС, який закликає до знищення Израила, утримує під контролем Сектор Гази. Цього літа зіткнення між бойовиками і ізраїльською армією переросли в 50-денну війну. Більшість західних країн, включаючи США, підтримують позицію Ізраїлю, який вважає цю організацію терористичною через хаотичні ракетні удари з Гази та хвилі атак терористів-самогубців, пік яких припав між 1993 і 2005 роками.