UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд у Норвегії відхилив умовно-дострокове звільнення Брейвіка

Він може подавати прохання про УДЗ один раз на рік.

Норвезький суд відхилив клопотання вбивці 77 людей Андерса Брейвіка про умовно-дострокове звільнення та ухвалив, що він має залишатися у в'язниці.

Про це повідомляє Reuters.

Брейвік вчинив теракт у Норвегії у липні 2011 року та вбив 77 людей. Він застрелив спочатку вісім людей, потім підірвав замінований автомобіль в Осло і пізніше вбив з автоматичної зброї ще 69 людей. Більшість загиблих була підлітками з молодіжного табору Лейбористської партії на норвезькому острові Утойя.

Першого ж дня слухань щодо умовно-дострокового звільнення, Брейвік звертаючись до суддів, підняв праву руку в нацистському вітанні, чим підтвердив свою ультраправу ідеологію.

"Зараз ризик насильства реальний, значний і дорівнює тому, що був, коли Брейвіку винесли вирок", - заявив суддя окружного суду у своєму ув'язненні.

42-річний Брейвік відбуває покарання в Норвегії – його засуджено до 21 року ув'язнення, але цей термін може бути продовжено на невизначений термін, якщо вбивцю вважають загрозою для суспільства.

Брейвік скористався правом умовно-дострокового звільнення після відсиджування перших 10 років строку та згідно з місцевим законодавством може подавати заяву про звільнення через рік після кожної відмови.

Читайте також: Терорист Брейвік провалився при вступі в університет Осло

У ході судового розгляду суд вислухав свідчення психіатра тюремної служби Ренді Розенквіст, яка заявила, що Брейвік, як і раніше, схильний здійснювати акти насильства так само як і десять років тому.

У червні 2017 року Андерс Брейвік змінив своє ім'я на Фьотольфа Хансена.

У 2016 році він звинуватив державу в спробі її вбити через утримання в одиночній трикімнатній камері, в якій він займається фізичними тренуваннями, дивиться телевізор, грає в PlayStation та читає книги та журнали.

У вересні 2015 року Брейвік погрожував голодувати до смерті на знак протесту проти "негідної" поведінки з ним у в'язниці. На початку 2014 року Брейвік анонсував голодування через застарілу приставку та "катування" у в'язниці. У вересні 2013 року норвезький терорист вступив до заочного відділення політології університету Осло.

Брейвік не заперечує факт нападів, проте винним у тероризмі себе раніше не визнавав, стверджуючи, що діяв на благо норвезької нації. Він виступав проти мультикультуралізму та емігрантів із мусульманських країн.