UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд над колишнім президентом Франції Саркозі відклали

Паризький суд почав розгляд у справі про корупцію і тиск на слідство, в яких звинувачується екс-президент Франції Ніколя Саркозі.  

У понеділок екс-президент Франції Ніколя Саркозі повинен був постати перед судом за спробу підкупу судді. Екс-президент, його адвокат Тьєррі Херцог і суддя Жильбер Азібер звинувачуються в корупції.

Адвокат Азіберта попросив припинити судовий розгляд, оскільки його клієнт піддавався високому ризику зараження Covid-19 через хронічне захворювання серця.

Судді призначили незалежну медичну експертизу до четверга, перш ніж вирішити, чи продовжувати судовий розгляд або призупинити його, передає France24.

Хоча Саркозі не стане першим сучасним французьким главою держави на лаві підсудних - його попередник і політичний наставник Жак Ширак був засуджений за розкрадання, - він першим зіткнеться зі звинуваченнями в корупції. За словами прокуратури, Саркозі пообіцяв Азіберту  роботу в Монако в обмін на інсайдерську інформацію про розслідування тверджень про те, що Саркозі приймав незаконні платежі від спадкоємиці L'Oréal Ліліан Бетанкур за свою президентську кампанію 2007 року.

Їх справа в значній мірі базується на прослуховуванні телефонних розмов між Саркозі і його давнім адвокатом Герцогом, якого судді уповноважені як прокурорів, також займалися розслідуванням можливого лівійського фінансування кампанії Саркозі 2007 року.

Обвинувачений у хабарництві і торгівлі впливом, Саркозі ризикує отримати до 10 років тюремного ув'язнення і максимальний штраф в розмірі 1 млн євро.

Херцогу, ведучому члену колегії адвокатів Парижа, пред'явлені ті ж звинувачення, що і в порушенні професійної таємниці. Очікується, що судовий процес триватиме три тижні.

Саркозі, юрист за освітою, стверджує, що французькі судові органи ведуть проти нього вендету в якості розплати за його спроби обмежити повноваження суддів.

Незалежно від цього судового процесу, він повернеться в суд в березні 2021 року разом з 13 іншими людьми за скаргами на порушення фінансування виборчої кампанії під час його невдалої спроби переобрання в 2012 році.

Прокуратура звинувачує команду Саркозі у використанні схеми фальшивих рахунків, організованою фірмою по зв'язках з громадськістю Bygmalion, в розтраті 43 мільйонів євро, що майже вдвічі перевищує встановлену законом межу.

Тривалі судові тяжби допомогли знизити його заявку на повернення на президентських виборах в 2017 році, але Саркозі піднявся на хвилі популярності з моменту оголошення про свій відхід з політики в 2018 році.

Все літо цілі черги фанатів шикувалися в чергу, щоб змусити його підписати його останні мемуари «Час бур», які протягом кількох тижнів очолювали списки бестселерів.