UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стрітення Господнє: прикмети і заборони свята

Стрітення Господнє припадає на 40-й день після Різдва Христового. У цей день відзначають принесення немовляти Ісуса Христа до Єрусалимського храму.

15-го лютого християни східного обряду святкують Стрітення Господнє, пише УНІАН. На 40-й день після народження Христа Діва Марія та Йосиф принесли немовля до Єрусалимського храму, де відбулася зустріч (стрітення) Святого Сімейства з Симеоном Богоприємцем.  Свято Стрітення ще називають Богородичним або Очищенням Пречистої Діви Марії. Для християн Стрітення означає зіткнення Старого і Нового Завітів та початок Нового світу.

 

Що не можна робити на Стрітення

Як і на всі релігійні свята, на Стрітення не можна лаятися та сваритися, не варто також виконувати тяжку фізичну працю. Особливо це стосується прибирання, прання та рукоділля.

У цей день не рядять вирушати у далеку дорогу. Погода на Стрітення зазвичай мінлива, тому подорож може погано скінчитися.

На свято Стрітення не можна давати гроші в борг. Вважається, що тоді весь рік ваша сім’я буде бідувати.

Забороняється купатися у ванній або в ополонці. Крім того, не радять митися в лазні, адже її приготування теж потребує тяжкої праці.   

Звичайно, у цей день ні в якому разі не можна пропускати урочисту службу. Варто також взяти у церкві свічку. Християни вірять, що свічка у цей день захистить ваше помешкання від грому та блискавки.

Прикмети свята

За народним повір’ям, на Стрітення зима зустрічається з весною, і вони боряться між собою: хто переможе, така і буде погода.

Якщо у цей день тепло і сонячно, то скоро прийде весна. Якщо ж холодно, то зима перемогла і ранньої весни чекати не варто.

Якщо на Стрітення тихо і ясно, до буде рясний врожай.

Якщо на свято йде сніг, весною часто дощитиме.

Бурульки під стріхами – до рясного врожаю кукурудзи, а невеликий вітер – до врожаю плодових дерев.

А якщо на деревах іній, то добре вродить гречка та картопля.