UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг: Союзники мають дійти згоди щодо формулювання, яке надішле чітке повідомлення про перспективи членства України в НАТО

"Також тому, що ми маємо певну дилему. Важко запросити Україну, поки триває війна".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у межах майбутнього саміту Альянсу у Вашингтоні не буде "жодних дат" щодо членства України. Про це повідомляє Голос Америки.

"Я очікую, що ми дійдемо згоди щодо формулювання, яке надішле чітке повідомлення про перспективи членства України, і про те, що Україна стане членом Альянсу", – зазначив Столтенберг.

У відповідь на запитання, чи бойові дії є перешкодою для вступу України у Північноатлантичний альянс, він наголосив, що "союзники не мають визначення конкретних перешкод".  

"Також тому, що ми маємо певну дилему. Важко запросити Україну, поки триває війна. З іншого боку, також важко сказати, що ми не можемо цього зробити, поки існує конфлікт із Росією, тому що тоді Росія отримає стимул продовжувати конфлікт. Ми будемо зближати Україну з альянсом, допомагаючи їй відповідати всім стандартам НАТО, бути дедалі більш оперативно сумісними з НАТО, скасувавши вимоги до Плану дій щодо членства, а також поглибивши політичну співпрацю в Раді НАТО-Україна. І тоді ми ухвалимо рішення, коли прийде час", – наголосив керманич Альянсу.

За його словами, якщо Україну підготувати зараз, вона дуже швидко може набути членство в НАТО, коли буде згода всіх країн-членів.

Читайте також: Столтенберг озвучив, скільки країн цього року витратять на оборону щонайменше 2% ВВП

"Ми допомагаємо привести Україну у таку позицію, щоби вони змогли стати членами альянсу одразу, щойно будуть необхідні політичні умови, коли буде консенсус між союзниками, – тоді для нас не залишиться перешкод, щоби просто запросити їх, і вони зможуть стати членом НАТО дуже швидко", – додав він.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Китай повинен зіткнутися з наслідками підтримки війни Росії проти України, якщо не змінить свою поведінку. Він зазначив, що Пекін намагається "всидіти на обох стільцях", одночасно допомагаючи військовій машині Кремля та підтримуючи добрі стосунки з Європою.