UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг назвав умову розгляду членства України в НАТО

Питання членства України не порушуватиметься, якщо вона не переможе у війні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав головною умовою розгляду питання про членство України в Альянсі - її перемогу у війні з Росією.

"Найбільш негайним і найбільш невідкладним завданням є переконатися, що Україна переможе і збережеться як суверенна, незалежна демократична країна в Європі. Якщо Україна не збережеться як незалежна суверенна країна, тоді питання про членство взагалі зникне. Тому, щоб ми не думали, коли Україна зможе стати членом НАТО, передумовою для цього є її перемога. І ми допомагаємо їй у цьому прямо зараз", - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Ймовірність війни між НАТО та РФ дуже висока – Міноборони Польщі

За словами Столтенберга, країни-члени вважають, що Україна потребує додаткової допомоги, особливо у сфері протиповітряної оборони. На тлі ракетних ударів Росії, що посилилися восени по енергетичній інфраструктурі України.

На зустрічі союзники оголосили про новий пакет допомоги для України.  За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, було оголошено про передачу Україні 155 мм артилерії, снарядів та бронемашин. А також про нові внески країн у енергетичну безпеку: трансформатори, генератори, зброю, зимову форму.

Зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО завершилася сьогодні у Бухаресті, Румунія. Міністри закордонних справ Фінляндії та Швеції також взяли участь у зустрічі як спостерігачі.