UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стало відомо, хто буде курирувати Україну у новому уряді Франції

Секретар МЗС Франції має значний вплив на формування європейської політики президента, також він відповідальний і за політику Франції щодо України.

Сьогодні, 27 липня, у Франції став відомий остаточний і повний склад нового уряду.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на France Info.

Кандидатів на посади міністрів та їхніх заступників назвали ще 20 днів тому, але список доповнився 12 новими держсекретарями уряду тільки напередодні.

На посаді держсекретаря МЗС Франції з питань Європи замість Амелі де Моншален буде працювати 37-річний Клеман Бон.

Саме цей секретар МЗС Франції має значний вплив на формування європейської політики президента країни. Він формує позицію на переговорах й готує рекомендації реформу єврозони. Чиновник також  відповідальний за політику Франції щодо України.

Читайте також: Європейське коріння Донбасу й міфи про "русский мир" Путіна - Atlantic Council

Раніше Бон обіймав посаду радника з бюджету колишнього прем'єр-міністра соціалістів Жана-Марка Еро, а пізніше він приєднатися до команди Эммануэла Макрона у Мінекономіки.

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп та його уряд подали у відставку 3 липня перед очікуваною зміною уряду президентом Еммануелем Макроном. Президент призначив новим прем'єром Жан Кастекса, а Едуара Філіпа обрали мером Гавра.

Нагадаємо, рано вранці 21 липня, після чотирьох довгих днів і ночей, 27 лідерів ЄС погодилися на угоду, яку президент Франції назвав "історичною". Угода на тривалому саміті ЄС офіційно підписано президентом Європейської ради Шарлем Мішелем і підтримане главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. Лідерам Франції та Німеччині вдалося в умовах кризи заздалегідь врегулювати свої розбіжності.

Раніше повідомлялося, що новий 55-річний Жан Кастекс був призначений прем'єр-міністром Франції. Кастекс - високопоставлений чиновник, який відповідальний за координацію виведення Франції з карантину, запровадженого через пандемію COVID-19.

ЗМІ називають Кастекса "історичним саркозістом", бо він є прихильником колишнього президента Ніколя Саркозі, і відзначає його успішний менеджмент по зняттю епідеміологічних обмежень. Кастекс відомий своєю роботою у Рахунковій палаті Франції.