UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили Ассанжа у вербуванні хакерів

Американський Мін'юст підготував новий обвинувальний висновок у справі Ассанжа.

анж вербував хакерів на конференціях в європейських і азіатських країнах, щоб з їх допомогою отримувати доступ до секретної інформації. Про це йдеться в новому обвинувальному висновку, підготовленому Міністерством юстиції США, передає «Голос Америки».

Текст документа як і раніше складається з 18 пунктів і не містить нових обвинувачень. Однак новий висновок, за словами прокурорів, прояснює, які дії Ассанж вчиняв для отримання доступу до секретної інформації та її розголошення.

Крім вербування хакерів, Ассанжа обвинувачують у змові з хакерськими угрупованнями LulzSec і Anonymous.

У висновку також викладено епізод співпраці обвинуваченого з 17-річним хакером. Той передав Ассанжу викрадену в банку інформацію і отримав нове завдання: викрасти записи розмов високопосадовців.

За даними слідства, Ассанж переконував хакерів, що їм не загрожує відповідальність за викрадення інформації, якщо вони не є чинними військовослужбовцями. Він стверджував, що гриф «цілком таємно» на документах нібито «нічого не означає» юридично.

Адвокат Ассанжа Баррі Поллак укотре дорікнув американській владі в посяганні на право суспільства на доступ до інформації. Він назвав новий обвинувальний висновок «черговим розділом у спробах уряду США переконати громадськість в тому, що переслідування Джуліана Ассанжа має якісь підстави крім того, що він публікував гідну освітлення і правдиву інформацію».

Читайте також: Ассанж зустрічався з працівниками RT і німецькими хакерами перед публікацією листування демократів США — CNN

У США 47-річного Ассанжа звинувачують у змові з метою злому урядових комп'ютерних систем і порушенні закону про шпигунство. Йому пред'явили звинувачення по 18 пунктах.

Головне звинувачення пов'язане зі шпигунство і оприлюдненням секретних військових і дипломатичних документів Пентагону і Державного департаменту у 2010 році.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа заарештували 11 квітня 2019 року в Лондоні за запитом США. 13 червня міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США.

З 2012 Ассанж жив у посольстві Еквадору в Лондоні. До диппредставництва він прийшов після того, як суд звільнив його з-під варти після сплати застави.

Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі через загрозу екстрадиції до Швецію, де його звинуватили у зґвалтуванні і сексуальних домаганнях.

У 2017 році в Швеції закрили кримінальну справу проти Ассанжа.