UA / RU
Підтримати ZN.ua

США зараз не надсилатимуть до України персонал для обслуговування F-16, але в майбутньому все можливо – WSJ

У США розглядають рішення щодо відправки людей в майбутньому, але жодних рішень з цього приводу немає.

Адміністрація президента США Джо Байдена відхилила пропозицію відправити американських підрядників в Україні для обслуговування західної військової техніки, зокрема й винищувачів F-16, пише The Wall Street Journal. У США бояться за безпеку своїх людей.

Так, Рада національної безпеки розглянула пропозицію відправити в Україну цивільних підрядників. Однак розвідувальна спільнота та інші вважають, що зараз це занадто ризиковано, зазначили чиновники, знайомі з обговоренням. Водночас у США сподіваються, що країни ЄС візьмуть на себе більшу, а, можливо, і всю відповідальність за обслуговування F-16. Адміністрація Байдена не виключає відправлення американських підрядників в Україну в майбутньому, але цього точно не станеться найближчим часом.

«Це те, що ми розглядаємо, але ще не прийняли жодних рішень», – заявив головний речник Ради національної безпеки Шон Саветт.

Читайте також: Загибель пілота та втрата F-16 матиме вплив на здатність України використовувати ці винищувачі в майбутньому — експерти

У виданні зазначили, що літак американської розробки залишається одним з найвідоміших реактивних винищувачів Військово-повітряних сил США. Він потребує висококваліфікованого технічного обслуговування та іншої підтримки, зокрема години обслуговування на кожну годину польоту. На кожному винищувачі зазвичай працюють десятки допоміжного персоналу.

Тоді як у Пентагоні сподіваються, що українці зможуть обслуговувати F-16. Вказано, що усі країни, включаючи США, певною мірою покладаються на приватні компанії та їхній персонал, які допомагають обслуговувати складні винищувачі. 

У WSJ додали, що обслуговування військових літаків може виявитися вирішальним для захисту Україною своєї території. Без цивільних підрядників, зазначили у видання, які обслуговуватимуть літаки Україні буде важко підтримувати літаки, надані Заходом, в робочому стані.

Але США не поспішають надсилати свій персонал в Україну з міркувань безпеки. Невеликий контингент дипломатів, військовослужбовців та інших урядових підрядників відрядили до посольства США в Києві.

Читайте також: У Пентагоні відмовились коментувати втрату Україною F-16 та загибель пілота

Небажання адміністрації Байдена відправляти американських підрядників в Україну для обслуговування американського та іншого західного обладнання відображає ширші дебати щодо участі США у війні в Україні, пише WSJ. Після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року Білий дім утримувався від відправки конкретного озброєння в Україну через побоювання російської ескалації, щоб потім дозволити відправку цих систем.

Однак, схоже, що відправка Міністерством оборони цивільних осіб для обслуговування американського обладнання все ще є червоною лінією. Хоча деякі посадовці в Пентагоні висловилися на підтримку направлення американських підрядників для технічного обслуговування, президент Байден на чолі зі своїм радником з національної безпеки Джейком Салліваном висловив занепокоєння, що Міністерство оборони не має адекватних планів реагування на випадок, якщо ці люди потраплять під удар.

Читайте також: Петр Павел: Україна має право використовувати F-16 для атак на цілі на території Росії

Нагадаємо, 29 серпня західні ЗМІ повідомили, що Україна втратила перший винищувач F-16 26 серпня під час відбиття найбільшої російської повітряної атаки. Зазначалось, що катастрофа, ймовірно, сталась через помилку пілота. 

Своєю чергою видання CNN повідомляло, що загиблим пілотом F-16 є Олексій Месь. У Повітряних силах підтвердили загибель льотчика. Зазначалось, що Олексій ціною власного життя під час свого останнього повітряного бою знищив три крилаті ракети та один ударний дрон росіян.

Згодом Генштаб ЗСУ підтвердив і втрату винищувача. Там зазначили, що причини катастрофи зʼясовують, а також призначили спеціальну комісію Міноборони.