UA / RU
Підтримати ZN.ua

США заморожують співпрацю з РФ за програмою "Відкрите небо"

Підписаний Трампом оборонний бюджет США на 2019 рік передбачає блокування виділення коштів на неї.

Оборонний бюджет Сполучених Штатів на 2019 рік, проект якого раніше схвалили обидві палати Конгресу і підписав президент США Дональд Трамп, передбачає заморожування виділення коштів на програму "Відкрите небо". Вона передбачає спостережні польоти військових над територією Росії і США, повідомляє РБК.

Так, пункт 1242 бюджету Пентагону передбачає відмову від виділення грошей на фінансування Договору з відкритого неба. При цьому відповідальність за його заморожування документ покладає на РФ. У ньому також наголошується на тому, що жоден з фондів не може бути використаний у 2019 році для виконання спостережних польотів.

Однак обмеження може бути зняте Конгресом у тому випадку, якщо Дональд Трамп надасть відповідним комітетам американського парламенту сертифікат, в якому йтиметься про виконання РФ умов угоди.

У документі РФ обвинувачується в невиконанні умов Договору. На думку авторів оборонного бюджету США, Москва повинна відмовитися від використання інфрачервоних датчиків і радіолокаційного синтезування апертури під час спостережних польотів над США та ЄС. А також використання отриманих даних в розвідувальних цілях. І пояснити, з якою метою здійснюються обльоти тих чи інших територій.

Сполучені Штати також наполягають на наданні американським спостерігачам дозволу літати над Москвою, Калінінградською областю, Чечнею і в районах, що межують з окупованими РФ Абхазією і Південною Осетією.

Договір з відкритого неба в Гельсінкі 24 березня 1992 року підписали представники 23 країн-членів ОБСЄ. У межах договору, країни-підписанти можуть здійснювати обльоти територій один одного, щоб упевнитися в тому, що інша держава не веде підготовку до війни і не порушує міжнародні домовленості.

Як повідомлялося, законопроект про національну оборону США на 2019 рік продовжує існуючу наразі заборону на співпрацю Пентагону і Міністерства оборони РФ. Цей захід збережено з метою протидії Росії.

21 березня Конгрес США схвалив проект федерального бюджету на 2018 фінансовий рік, що передбачає збільшення видатків до 1,3 трильйона доларів. Оборонні витрати в новому бюджеті становлять 700 мільярдів доларів (на 80 мільярдів більше, ніж у 2017). Це найбільше зростанням витрат на оборону за останні 15 років.