UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели торгові санкції проти РФ за отруєння Навального і Скрипалів

Рішення Мінфіну США набуде чинності 18 березня.

Сполучені Штати Америки (США) вводять нові торгові санкції проти Російської Федерації через отруєння російського опозиціонера Олексія Навального і сім'ї Скрипалів в Солсбері.

"Застосовуючи незаконні нервово-паралітичні речовини проти дисидентів як всередині, так і за межами своїх кордонів, російський уряд діяв, грубо порушуючи свої зобов'язання по Конвенції про заборону хімічної зброї, і безпосередньо піддавав власних громадян та громадян інших країн смертельному ризику", - йдеться в заяві.

"Згідно з рішенням державного секретаря США від 2 березня, і накладення ним нових санкцій, які вступають в дію 18 березня, Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі розглядають заявки (щодо експорту та реекспорту - прим. Ред), виходячи з презумпції відмови експорту та реекспорту товарів, контрольованих з міркувань національної безпеки, які призначені для Росії ", - йдеться в повідомленні Мінфіну США.

Повідомляється, що будуть діяти певні винятки щодо товарів, які необхідні для безпеки польотів цивільної авіації та ін.

"Ці санкції накладені відповідно до нормативів з хімічної зброї та розширюють заборону на експорт технологій, що стосуються національної безпеки. Але незважаючи на те, що експорт технологій подвійного призначення вже заборонений, це може не мати значного практичного ефекту, - коментує санкції кореспондент видання Financial Times Макс Седдон в Москві. - Це також не найжорсткіші санкції, які можливі відповідно до нормативів - США могли заборонити експорт російського палива, відрізати США від американської банківської системи, або заборонити "Аерофлоту" літати в США".

Читайте також: США внесуть Росію до списку країн, яким повністю заборонений експорт та імпорт зброї

Раніше повідомлялося про те, що США можуть ввести санкції проти керівництва Росії.

Перед цим президент США Байден розповів, що попередив Путіна про потенційну реакції на втручання у вибори під час телефонного дзвінка в кінці січня. Він також сказав, що вважає російського президента вбивцею.

Апарат директора Національної розвідки США у вівторок опублікував розсекречений звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в результаті якого президент Росії керував радикальними зусиллями, спрямованими на очорнення кандидатури Байдена. Розвідка США розсекретила дані про втручання Росії у вибори в США. Росія традиційно все заперечує.