UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти трубоукладача "Північного потоку-2"

Під санкції повторно потрапило російське судно і його власник.

Сполучені Штати ввели додаткові санкції щодо російського судна і судновласника за їх роботу на газопроводі «Північний потік - 2» з Росії до Німеччини. Про санкції було оголошено в звіті, представленому Конгресу Державним департаментом 19 лютого.

Республіканці стверджують, що нові санкції дублюють існуючі санкції, які адміністрація Трампа наклала на трубоукладальне судно Fortuna і його власника KVT-RUS в січні. У той же час Конгрес спеціально розширив обов'язкові санкції, включивши в них види робіт з укладання труб, які відбуваються зараз. Але в звіті Держдепартаменту ці дії ігноруються, що «вимагає негайного пояснення».

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що «Північний потік-2» - це погана угода, - заявила 16 лютого прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі. «Це погана угода, тому що вона розділяє Європу, вона піддає Україну і Центральну Європу Росії, російським маніпуляціям», передає "Радіо Свобода".

Сполучені Штати і декілька європейських країн виступають проти будівництва трубопроводу, який перенаправляє експорт російського природного газу по дну Балтійського моря в обхід України. Вони кажуть, що це позбавить Київ мільярдів доларів на такі необхідні транспортні витрати, одночасно посилюючи контроль Кремля на європейському енергетичному ринку.

«Ми продовжимо працювати з нашими союзниками і партнерами, щоб забезпечити Європу надійною, диверсифікованою мережею енергопостачання, що не підриває нашу колективну безпеку. Наша мета у цьому - зміцнити європейську енергетичну безпеку і захистити себе від хижацької поведінки», - сказав прес-секретар Держдепартаменту Нед Прайс.

Перший раунд санкцій США, спрямованих проти судів, які прокладають трубопровід, змусив європейського підрядника припинити роботи, затримуючи запуск «Північного потоку-2» як мінімум на рік.

У минулому році Конгрес прийняв Закон про роз'яснення питань енергетичної безпеки на захист Європи (PEESCA), щоб розширити список санкціоніруемих послуг щодо проекту, включивши в нього послуги зі страхування, перестрахування, випробувань трубопроводів, інспекціям і сертифікації. PEESCA вступив в силу 1 січня.

Раніше Україна і Польща закликали Байдена не допустити завершення будівництва "Північного потоку - 2".