UA / RU
Підтримати ZN.ua

США висунули лідерам ХАМАС звинувачення у вбивствах американців в Ізраїлі

Троє з шести обвинувачуваниз вже мертві.

Федеральна прокуратура Сполучених Штатів Америки висунула кримінальні звинувачення проти високопоставлених лідерів ХАМАС у вбивстві щонайменше 43 американських громадян в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року. Про це повідомляє CBS News із посиланням на текст звинувачень.

Очолювані ХАМАС бойовики 7 жовтня вбили понад 1200 людей і викрали близько 250 осіб в Ізраїлі. У грудні генеральний прокурор Меррік Гарленд заявив, що Міністерство юстиції розслідує напади. 

«Станом на дату цієї скарги щонайменше 43 американських громадяни були серед убитих, і щонайменше 10 американських громадян були взяті в заручники або вважаються зниклими безвісти», — йдеться у кримінальній скарзі. 

Прокуратура висунула звинувачення шістьом обвинуваченим у тероризмі, змову щодо вбивства та ухилення від санкцій. Зокрема, йдеться про Ях'я Сінвара, лідер ХАМАС; Ісмаїла Ганії, колишнього політичного лідера угруповання; Мохаммада Аль-Масрі, головнокомандуючого бригадами Аль-Касам; Марвана Ісса, заступника командувача бригади Аль-Касам; Халеда Мешааля, голову представництва ХАМАС у діаспорі; та Алі Барака, керівника відділу національних зв'язків ХАМАС із зарубіжжям. 

Ганія, Аль-Масрі та Ісса загинули, а решта троє перебувають на волі.

«Звинувачення, розкриті сьогодні, є лише частиною наших зусиль, спрямованих на кожен аспект операцій ХАМАС. Ці дії не стануть останніми, до яких ми вдаємося», — заявив генеральний прокурор Меррік Гарленд.  

У неділю Армія оборони Ізраїлю повідомила, що шестеро заручників, утримуваних ХАМАС, були знайдені мертвими в Газі, включаючи американця ізраїльського походження Герша Голдберга-Поліна, якого поховали в понеділок. Ізраїльські офіційні особи заявили, що вони були вбиті незадовго до того, як їх знайшли у тунелі в районі Рафаха. Серед тих, хто все ще залишається в заручниках, ймовірно, семеро американців.

«Ми розслідуємо вбивство Герша та кожне з жорстоких вбивств американців як акти тероризму. Ми продовжуватимемо підтримувати всі зусилля уряду, щоб повернути додому американців, які досі утримуються в заручниках», — сказав Гарленд.

За даними Міністерства охорони здоров'я ХАМАС, понад 40 тисяч людей, у тому числі багато палестинських мирних жителів, були вбиті в Газі відтоді, як Ізраїль розпочав свою військову відповідь на атаку ХАМАС. Джейкоб Флікінгер, який має подвійне громадянство США та Канади, був серед семи гуманітарних працівників, які загинули в результаті ізраїльського авіаудару в секторі Газа в квітні. 

Ганія був убитий в Ірані після того, як він завітав на інавгурацію нового президента країни.

У 38-сторінковому документі, окрім звинувачень у злочинах,  детально описується виконання та наслідки терактів 7 жовтня. 

«З самого початку різанини ХАМАС 7 жовтня обвинувачені зробили низку публічних заяв, вказуючи на свою підтримку та участь як членів керівництва ХАМАС у плануванні та здійсненні нападів», — пишуть слідчі. 

У судових документах міститься багато посилань на зв'язки ХАМАС з Іраном і Хезболлою та звинувачення підсудних в організації і фінансуванні міжнародної терористичної кампанії.