UA / RU
Підтримати ZN.ua

США вирішили переосмислити стосунки з Росією

Барак Обама вважає, що з тих пір, як Володимир Путін повернувся до влади, в Росії зростають антиамериканські настрої, що нагадують про часи холодної війни. На його думку, Сполученим Штатам потрібно "зробити паузу і переосмислити свої взаємини з Росією".

Президент США Барак Обама заявив, що Сполучені Штати вирішили переглянути відносини з Росією через зростаюче число питань, у яких країни розходяться.

На прес-конференції в Білому домі американський президент, говорячи про своє рішення про скасування американо-російського саміту в Москві, повторив, що надання Росією притулку Едварду Сноудену було лише однією з багатьох причин, серед яких - порушення прав людини в Росії і російська позиція щодо Сирії. "Це спонукало нас взяти паузу, щоб переосмислити наші відносини з Росією", - підкреслив президент США.

Обама нагадав, що "під час президентства Дмитра Медведєва ми досягли прогресу у багатьох напрямках", і в якості прикладу нагадав про співпрацю в Афганістані і вступ Росії до СОТ.

Він висловив жаль, що президентство Володимира Путіна охарактеризувалося активізацією "якихось старих стереотипів часів "холодної війни"", і додав, що він закликав президента Путіна абстрагуватися від цього. Трохи пізніше Обама сказав, що у нього "непогані стосунки" з російським лідером.

Американський лідер зазначив також, що він оптимістично оцінює перспективи відносин між Сполученими Штатами і Росією. "Ми оцінюємо, де наші відносини відповідають американським інтересам і сприяють миру, стабільності та процвітанню в усьому світі. Там, де це можливо, ми продовжимо працювати з ними, там, де є у нас розбіжності, ми заявимо про це відкрито. І я сподіваюся, що з часом Путін і Росія зрозуміють, що у разі взаємодії, а не суперництва двох країн, ми послужимо інтересам наших народів", - сказав Обама.

Президент США підтвердив також, що прибуде на саміт "Великої двадцятки" у Санкт-Петербурзі. Крім того, він негативно оцінив ідею бойкоту зимової Олімпіади в Сочі, зазначивши, проте, що "ніхто більше за мене не ображений поширеною в Росії риторикою щодо геїв і лесбіянок".

Про те, що президент США Обама скасовує зустріч з президентом РФ Путіним у Москві у вересні, стало відомо 7 серпня. При цьому наміри Обами відвідати Санкт-Петербург 5-6 вересня для участі в саміті "Великої двадцятки" залишилися в силі. !zn

Читайте також:

Обама скасував зустріч з Путіним не тільки через ситуацію з Сноуденом

США знову попросять Росію видати Сноудена

Росія звинуватила США в неготовності до побудови відносин на рівноправній основі

Напруженість в російсько-американських відносинах через Сноудена зросла: Обама скасував зустріч з Путіним