UA / RU
Підтримати ZN.ua

США вимагають негайного припинення вогню в Сирії

Режим Асада і його союзники повинні припинити наступ на Східну Гуту, заявила представник Держдепу США.

Виконання прийнятої Радою Безпеки ООН резолюції про гуманітарну паузі в Сирії має розпочатися найближчим часом. Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту США Хезер Науерт, передає Корреспондент.net.

"США хочуть, щоб виконання резолюції про припинення вогню в Сирії почалося негайно. Режим Асада і його союзники повинні припинити наступ на Східну Гуту, дозволити доставити вантаж продовольства та медикаментів ні в чому не винним мирним жителям, які відчайдушно цього потребують", – заявила Науерт.

Раніше Рада безпеки ООН голосами всіх 15 членів ухвалила резолюцію з вимогою 30-денного перемир'я в Сирії. У документі наголошується, що перемир'я має бути введено негайно, але в той же час резолюція не передбачає будь-яких заходів для підтримання режиму тиші.

Раніше повідомлялося, що в результаті бомбардування силами Башара Асада сирійського міста Східна Гута протягом тижня загинуло 505 цивільних осіб, з них 123 - діти.

Місто Східна Гута розташоване неподалік від Дамаска на місці однойменного оазису, де живуть близько 400 тисяч чоловік. З 2011 року в цьому районі неодноразово відбувалися бої між сирійською опозицією і військами режиму Башара Асада, та між повстанцями та ісламістами.

Як повідомляли правозахисні організації 20 лютого, за 48 годин бомбардувань Східної Гути загинули не менше 250 осіб, в тому числі 58 дітей і 42 жінки. Вказується, що це найбільші добові людські втрати в районі Гути з часів хімічної атаки у 2013 році.

У четвер, 22 лютого, Радбез ООН спробував ухвалити резолюцію щодо 30-денного припинення вогню в Сирії, що дозволить доставити гуманітарну допомогу й евакуювати мирне населення, зокрема, зі Східної Гути. Однак Росія заблокувала цей документ, заявивши, що хоче внести у нього низку змін.