UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відреагували на рішення про виведення російських військ із Сирії

Білий дім має намір оцінити наміри Кремля.

Білий дім поки що не готовий дати оцінку наказом президента Росії Володимира Путіна про виведення військ з Сирії.

Про це представник Адміністрації президента США Джош Ернест повідомив журналістам на брифінгу у Вашингтоні в понеділок, 14 березня.

"Я бачив повідомлення, і в даний момент мені важко оцінити, який вплив це матиме на переговори в Женеві, які зміни принесе ця динаміка. Так що треба подивитися, у чому полягатимуть російські наміри", – зазначив Ернест.

Він також не став коментувати можливу узгодженість дій російського керівництва з Білим домом.

Нагадаємо, в понеділок президент РФ Володимир Путін розпорядився почати виведення російських військ з Сирії з 15 березня. За його словами, армія виконала поставлені перед нею завдання.

За словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, дане рішення було погоджено з президентом Сирії Башаром Асадом.

При цьому в Сирії залишаться дві російські бази в Тартусі й на аеродромі Хмеймім.

Читайте також: У Сирії збили Міг-21, пілот загинув

Російські війська почали операцію в Сирії 20 вересня 2015 року. Спочатку мова йшла виключно про повітряну операцію проти бойовиків "Ісламської держави", проте в ході боїв російські літаки бомбили переважно території, які займала сирійська опозиція.

За даними спостерігачів з Syrian Observatory for Human Rights, під час російських бомбардувань загинули близько 1700 мирних жителів.

26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримав резолюцію про перемир'я в Сирії. Пізніше стало відомо, що перемир'я в Сирії ознаменувався вибухом, є загиблі. Інцидент стався на кордоні з Туреччиною.

РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого. Сирійська опозиція повідомила, що приймає угоду про перемир'я, але за умови дотримання низки гуманітарних вимог. Президент Асад, у свою чергу, призначив парламентські вибори в Сирії на 13 квітня.