UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відповіли на іранський удар по Ізраїлю новими санкціями проти нафтового сектору Ірану та компаній з Китаю та Індії

Санкції спрямовані на «значну частину тіньового флоту танкерів»

Атака Ірану на Ізраїль 1 жовтня

Атака Ірану на Ізраїль 1 жовтня

Міністерство фінансів США застосувало додаткові санкції проти нафтового і нафтохімічного секторів Ірану – у відповідь на прямий напад на Ізраїль 1 жовтня, який став другим у 2024 році. Ці санкції стосуються тіньового флоту танкерів, які транспортують іранську нафту. 

«Ці дії посилюють фінансовий тиск на Іран, обмежуючи можливості режиму отримувати критично важливі доходи від продажу енергоносіїв для підриву стабільності в регіоні та нападу на партнерів і союзників США», – йдеться у повідомленні Мінфіну США.  

Читайте також: ЄС незабаром запровадить перші санкції проти Ірану за постачання ракет РФ — ЗМІ

Під санкції США потрапили 16 юридичних осіб та 23 танкери, які беруть участь у значних транзакціях з купівлі, придбання, продажу, транспортування або збуту нафти або нафтопродуктів з Ірану. Це компанії з Китаю, Індії, ОАЕ, Малайзії, Панами, Ліберії, Суринаму і Маршаллових Островів. Зазначені судна тіньового флоту ходять під прапорами Малайзії, Барбадосу, Белізу, Камеруну, Островів Кука, Палау, Панами, Сент-Кітс і Невіс, Сан-Томе і Прінсіпі та Есватіні.

«У сукупності ці дії спрямовані на значну частину тіньового флоту танкерів і незаконних операторів, які переміщують нафту, що експортується іранським режимом», – уточнюють американські чиновники.

Читайте також: Іран попереджає про можливу зміну ядерної доктрини у відповідь на удари Ізраїлю

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Іран, завдавши масованого удару балістичними ракетами по території Ізраїлю 1 жовтня, «зробив велику помилку». Армія оборони Ізраїлю, коментуючи іранську атаку анонсувала «безпрецедентну відповідь».

Президент США Джо Байден заявив, що на місці Ізраїлю подумав би над альтернативою ударам по іранських нафтових родовищах та додав, що Ізраїль, на його думку, ще не ухвалив рішення щодо відповіді Ірану.