UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відновив роботу спостережної групи НАТО

Рішення про групу ухвалили після коментарів Трампа, які змусили сумніватися членів НАТО щодо прихильності США до альянсу.

Двопартійна група сенаторів США поновила діяльність групи спостерігачів НАТО, яка відповідатиме за посилення нинішніх контактів Північноатлантичного альянсу з Конгресом США. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Рішення ухвалили за ініціативи демократа Джин Шахін та республіканця Тома Тілліса, щоб нівелювати підозри деяких членів НАТО щодо неприхильності США альянсу. Такі сумніви спричинили деякі коментарі американського президента.

"Зараз, як ніколи, вкрай важливо, щоб Сполучені Штати тісно співпрацювали з НАТО, щоб реагувати на постійно мінливі загрози західним демократіям, особливо з Кремля", – сказала Джин Шахін.

Раніше повідомлялося, що в Німеччині та США цього року створять нові планові командні центри НАТО. Основними задачами американського центра стануть контроль і координація переміщень на повітряних і морських шляхах між Північною Америкою та Європою через Атлантику.Укріплення сил НАТО є відповіддю на політику Росії з часів анексії Криму й початку бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, що перед цим генеральник секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявив про те, що Альянс переймається агресією РФ і буде укріплювати свій східний фланг. Генсек альянсу наголосив, що створення ЄС власної оборонної системи може бути втіленим в життя лише за умов допомоги НАТО.

Президент України Петро Порошенко вважає, що членство України в НАТО і ЄС варто було б зафіксувати у преамбулі до Конституції. Таку думку від висловив на прес-конференції 28 лютого.