UA / RU
Підтримати ZN.ua

США виділять на посилення ПРО 9,6 млрд доларів

Кошти спрямують на вдосконалення систем захисту американської території від можливих ракетних ударів.

Адміністрація США планує витратити в 2016 році 9,6 млрд доларів на різні програми протиракетної оборони. За словами директора Агентства ПРО віце-адмірала Джеймса Сирінга, його відомству з цієї суми належить 8,1 млрд доларів.

Сиринг підкреслив, що отримані кошти підуть на вдосконалення існуючих систем захисту та на розробку нових. У 2017 році США планують збільшити до 40 число ракет-перехоплювачів на армійській базі Форт-Грилі на Алясці. Також будуть посилено протиракетами база ВПС Ванденберг у Каліфорнії.

Виділені кошти, за словами Сирінга, допоможуть сприяти Ізраїлю в модернізації протиракетних систем "Залізний купол", "Стріла" та "Праща Давида". Частина грошей піде і на розробку нових протиракет для комплексів ПРО "Іджіс".

Американська адміністрація заявляє, що ці плани ніяк не пов'язані з агресією Росії щодо України та не спрямовані проти Москви. Вашингтон та Москва кілька років обговорювали ці питання на двосторонніх консультаціях з питань ПРО, але в квітні 2014 року США припинили їх з-за анексії Росією частини України - півострова Крим.

У НАТО заявляють, що готові до довготривалої політики стримування Росії. Захід вже відмовлявся від санкцій в Грузії 2008 року і тепер Росія очікує, що це повториться.