UA / RU
Підтримати ZN.ua

США укомплектували підводні човни ядерними боєголовками

США встановили на підводних човнах боєголовки малої потужності W76-2.

Військово-морські сили США розмістили на підводних човнах з балістичними ракетами дві нові боєголовки малої потужності W76-2. Про це заявив заступник міністра оборони США з політичних справ Джон Руд.

"Це рішення посилює можливості в сфері ядерного стримування і надає Сполученим Штатам швидку,життєздатну стратегічну зброю малої потужності. Це є відповіддю на те, що потенційні супротивники, серед яких Росія, вважають, що застосування малопотужної ядерної зброї може дати їм перевагу перед США та їхніми партнерами, а також демонструє, що Сполучені Штати можуть швидко і рішуче реагувати на будь-які загрози", - наголошується в повідомленні, опублікованому на сайті Пентагону.

Раніше в інтерв'ю Associated Press Руд заявив, що поява боєголовки малої потужності W76-2 на підводних човнах, на яких вже встановлені балістичні ракети Trident II, знижує ризик ядерної війни. За його словами, США дотримуватимуться політики використання ядерної зброї тільки в "надзвичайних обставинах". При цьому, зіславшись на підвищену секретність, Джон Руд відмовився надати детальну інформацію про розгортання W76-2. У Федерації американських вчених з посиланням на анонімні джерела повідомили, що розгортання боєголовки почалося в останні тижні минулого року з перекидання в Атлантику підводного човна USS Tennessee, пише AP.

Експерти, опитані агентством, передбачають, що кожна боєголовка W76-2 має потужність 5 кілотонн - приблизно в два рази менше, ніж у ядерної бомби Little Boy ("Малюк"), яка була скинута американськими військовими 6 серпня 1945 року на японське місто Хіросіма.

Нагадаємо, в травні 2018 року президент США заявив про вихід з ядерної угоди з Іраном. 2 серпня 2019 року США вийшли з договору про ДРСМ з Росією. Детальніше про мотиви виходу США з Договору читайте у статті Олексія Їжакаедалі ближче до ядерного раю".

Раніше повідомлялося про те, що Північна Корея розробляє боєголовки, здатні обійти системи ПРО.