UA / RU
Підтримати ZN.ua

США терміново шукають боєприпаси для ЗСУ

Щоб обійти Конгрес, адміністрація Байдена використовує механізм надзвичайної декларації.

Держдепартамент США вперше за роки президентства Джо Байдена використав форму «надзвичайної декларації» для схвалення продажу боєприпасів Україні, повідомляє “Голос Америки ” з посиланням на Reuters.

У «надзвичайній декларації» вказується, що Україна просить продати різноманітні нестандартні амуніції та боєприпаси, які не відповідають стандартам НАТО.

Йдеться про продаж боєприпасів на суму 165 млн. доларів. Згідно з заявою Пентагону, до їх числа входять снаряди та боєприпаси для радянських зразків озброєнь, включаючи артилерійські знаряддя «Гіацинт» та «Міста», танки Т-72 та ін. Представник Держдепартаменту США визнав, що ЗС України стикаються із виснаженням своїх запасів необхідно поповнювати.

Держдепартамент США не використав форму «надзвичайної декларації» з 2019 року – тоді адміністрація Дональда Трампа використала її для продажу зброї Саудівської Аравії та Йорданії. Таким чином було обійдено давню політичну традицію США, згідно з якою всі великі угоди такого роду мають бути попередньо схвалені Конгресом.

Пентагон поінформував Конгрес про можливий продаж боєприпасів Україні у неділю.

Читайте також: У РФ заявили про відправку США ноти через «пічкання України зброєю»

Пентагон розглядає можливість надання Україні у новому пакеті військової допомоги вертольотів Мі-17 та позашляховиків Humvee, а також важких озброєнь.