UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Туреччина продовжують обговорення поставок винищувачів F-16

При цьому, глава Міноборони Туреччини наголосив, що Анкара не у безвихідному становищі і має альтернативи.

Вашингтон та Анкара продовжують обговорення закупівлі Туреччиною американських винищувачів F-16. Про це заявив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, повідомляє Anadolu.

«Переговори з Пентагоном продовжуються у позитивному ключі. Нам відомо і про підтримку Білого дому», - сказав міністр.

«В Анкарі очікують, що Конгрес ухвалить розумне рішення», - додав Акар.

При цьому, він наголосив, що усім має бути відомо, що Туреччина не у безвихідному становищі і має альтернативи.

Щодо теми вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, Акар заявив, що Анкара все ще чекає на виконання зобов'язань скандинавських країн.

Читайте також: Туреччина відновила перемовини з Швецією і Фінляндією про їхній вступ до НАТО

Раніше повідомлялося, що із заявками на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, які Туреччина не схвалила, також пов'язане бажання країни придбати винищувачі F-16 американського виробництва, проти чого виступає Конгрес США, якщо принаймні Анкара не дасть «зелене світло» процесу вступу до Альянсу країн Північної Європи.

Адміністрація Джо Байдена неодноразово заявляла, що підтримує продаж літаків, і хоча вона утримується від пов'язування цих двох питань, визнала, що схвалення вступу скандинавських країн в Альянс матиме позитивний вплив на представників Конгресу.

Туреччина висловила своє розчарування тим, що ці питання все частіше пов'язують між собою. Головний радник Ердогана з питань зовнішньої політики Ібрагім Калін заявив про сподівання, що угода щодо F-16 не стане «заручником» членства Швеції і Фінляндії в НАТО.