UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Ірак провели спільний рейд, знищивши 15 бойовиків ІДІЛ

Семеро американських військовослужбовців дістали поранення під час операції.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Військові США та Іраку провели спільний рейд проти бойовиків угруповання “Ісламська держава”, в результаті якого загинуло щонайменше 15 представників ІДІЛ, а семеро американських військовослужбовців дістали поранення. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Базу США в Іраку обстріляли ракетами — ЗМІ

Центральне командування Збройних сил США в суботу, 31 серпня, заявило, що рейд відбувся в четвер, 29 серпня, в пустелі Анбар.

“Ця операція була спрямована проти лідерів ІДІЛ з метою підірвати й послабити здатність ІДІЛ планувати, організовувати та здійснювати напади на іракське цивільне населення, а також на громадян США, союзників і партнерів по всьому регіону і за його межами”, - заявило Центральне командування, додавши, що немає даних про жертви серед цивільного населення.

У заяві іракських військових сказано, що повітряні удари були націлені на схованки бойовиків, після чого була проведена повітряно-десантна операція.

“Серед загиблих були ключові лідери ІДІЛ”, - стверджують іракські військові, не називаючи імен бойовиків.

Зазначається, що всі схованки, зброя і матеріально-технічне забезпечення бойовиків були знищені, а також “захоплені” важливі документи, посвідчення і засоби зв'язку.

Представник американського оборонного відомства, який на умовах анонімності розповів про деталі операції, сказав, що деякі американські військовослужбовці дістали поранення. Наразі, за його словами, весь особовий склад у стабільному стані.

Неясно, чому США лише через два дні визнали свою участь у рейді. Ірак не повідомляв про участь Штатів, коли вперше оголошував про операцію.

Іракські політики наразі обговорюють майбутнє перебування американських військ в країні.

Читайте також: Сполучені Штати завдали удару по Іраку - Reuters

Протягом багатьох років після витіснення бойовиків з їхнього самопроголошеного халіфату в Іраку й Сирії військові США продовжують боротьбу з угрупованням “Ісламська держава”. На піку своєї могутності угруповання ІДІЛ контролювало деякі території, намагаючись нав'язати свою екстремістську інтерпретацію ісламу, нападаючи на групи релігійних меншин і застосовуючи жорстокі покарання проти мусульман, яких вважали “віровідступниками”.

Для боротьби з “Ісламською державою”, яка втратила свої позиції в Іраку в 2017 році і в Сирії в 2019 році, була сформована коаліція з понад 80 країн на чолі з США. Бойовики продовжують діяти в пустелі Анбар, час від часу беручи на себе відповідальність за напади в інших частинах світу.