UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та десять країн Латинської Америки “категорично відкидають” рішення суду Венесуели про перемогу Мадуро на виборах 

Днями Верховний суд Венесуели офіційно визнав Мадуро переможцем.

Десять країн Латинської Америки та США заявили, що “категорично відкидають” рішення Верховного суду Венесуели про визнання перемоги на виборах президента Ніколаса Мадуро, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Мадуро на десять днів заблокував доступ до соцмережі X у Венесуелі 

Верховний суд Венесуели, який складається з лояльних до Мадуро суддів, потрапив під широку міжнародну критику. 

У спільній заяві, опублікованій у п'ятницю, 23 серпня, уряди Аргентини, Коста-Рики, Чилі, Еквадору, Гватемали, Панами, Парагваю, Перу, Домініканської Республіки, Уругваю й США закликали до неупередженої та незалежної перевірки результатів голосування.

Вони також висловили глибоке занепокоєння порушеннями прав людини, вчиненими під час придушень протестів у Венесуелі, які спалахнули після виборів та внаслідок яких, за словами активістів, було затримано понад 1 600 осіб і щонайменше 24 людини загинули.

Комюніке підтримали не лише консервативні уряди, які давно вороже ставляться до режиму Мадуро, але й адміністрації прогресивного президента Чилі Габрієля Боріча - нині одного з найвідвертіших критиків Венесуели, та лівоцентристського лідера Гватемали Бернардо Аревало.

“Ми маємо справу з диктатурою, яка фальсифікує вибори”, - заявив Боріч.

“Режим Мадуро не є демократичним, і ми не визнаємо його шахрайство”, - написав у соцмережі Х Аревало.

США стверджують, що рішення суду Венесуели не викликає довіри, “враховуючи переважну більшість доказів того, що [суперник Мадуро, кандидат від опозиції Едмундо] Гонсалес отримав найбільшу кількість голосів” на виборах 28 липня.

“Подальші спроби шахрайським шляхом заявити про перемогу Мадуро лише посилять поточну кризу”, - заявив журналістам  речник Державного департаменту США Ведант Патель.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель сказав, що 27 країн-членів Євросоюзу не визнають переобрання Мадуро, якщо не побачать “результату, який можна перевірити”.

Бразилія і Колумбія, ліві лідери яких мають теплі історичні зв'язки з політичним рухом Мадуро, також відмовилися визнати його переобрання без детального підрахунку голосів. Очікується, що лідери Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва і Колумбії Густаво Петро, дипломати яких вивчають можливі шляхи розв'язання кризи, пізніше випустять спільну заяву.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив журналістам, що він також хоче побачити детальні результати голосування, перш ніж визнати офіційний результат.

Тим часом Мадуро та його союзники відкидають міжнародну критику, а міністр закордонних справ Венесуели назвав Боріча “посміховиськом” Латинської Америки й “покірним пішаком північноамериканського імперіалізму”.

Читайте також: Президент Панами запропонував сприяти безпечному від’їзду Мадуро з Венесуели: останній дав різку відповідь 

Верховний суд Венесуели визнав перемогу президента Ніколаса Мадуро на виборах 28 липня, закріпивши інституційну підтримку керівної партії. Голова суду Каріслія Родрігес заявила, що це рішення не може бути оскаржене.

Водночас опозиція, яка стверджує, що її кандидат Гонсалес здобув підтримку 67% виборців, назвала це рішення недійсним, оскільки, за її словами, Верховний суд не має конституційного права виконувати будь-які виборчі функції.

Очікується, що Мадуро, який перебуває при владі в країні з 2013 року та має підтримку венесуельських військових, а також урядів Росії й Китаю, буде приведений до присяги на свій третій шестирічний президентський термін 10 січня.

Читайте також: США та Бразилія виступають за проведення нових виборів у Венесуелі

Детальніше про ситуацію у Венесуелі розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.