UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Бразилія виступають за проведення нових виборів у Венесуелі

Країна перебуває у політичній кризі.

Президент США Джо Байден заявив, що підтримує проведення нових виборів у Венесуелі. Подібну ідею висловив також президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва, пише Reuters.

Правляча партія Венесуели та опозиція заявляють про свою перемогу в перегонах, які відбулися 28 липня. США не визнали перемогу Мадуро.

Байден поспілкувався з журналістами після припущення Лули про те, що венесуельський лідер Ніколас Мадуро може оголосити про нові вибори із залученням міжнародних спостерігачів з метою вирішення політичної кризи в країні.

Відповідаючи на запитання, чи підтримує він нові вибори у Венесуелі, Байден відповів ствердно.

У квітні США посилили нафтові санкції проти країни-члена ОПЕК за невиконання Мадуро угоди щодо умов для проведення виборів.

Президент Бразилії, у свою чергу, зазначив, що іншим виходом для Венесуели може стати коаліційний уряд.

«Якби Мадуро мав здоровий глузд, він міг би донести це до людей, можливо, призначивши нові вибори з позапартійною Центральною виборчою комісією», — сказав Лула в радіоінтерв’ю.

Лідерка венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо виключила обидві пропозицію.

«Вибори вже відбулися. Мадуро потрібно дати зрозуміти, що вартість його перебування на посаді зростає з кожним днем», –   сказала Мачадо журналістам.

Читайте також: Протести у Венесуелі: люди впевнені, що перемогла опозиція

Представники правлячої партії Венесуели також раніше виключали проведення нових виборів.

Президент Бразилії заявив, що він не визнає Мадуро переможцем голосування і що його уряд повинен опублікувати результати голосування. Подібні заклики до лідера Венесуели лунають упродовж двох останніх тижнів.

«Мадуро знає, що він зобов'язаний Бразилії та світу дати пояснення», – сказав Лула.

В сережу Лула та його колумбійський колега Густаво Петро у середу провели телефонну розмову в рамках зусиль щодо пошуку виходу з кризи у Венесуелі, але жодних подробиць цієї розмови оприлюднено не було.

Читайте також: Президент Панами запропонував сприяти безпечному від’їзду Мадуро з Венесуели: останній дав різку відповідь 

У дописі на X Петро припустив, що венесуельська правляча партія та опозиція можуть тимчасово обмінятися владою, повторюючи домовленості, які упродовж 16 років використовувалися в Колумбії.

«Політичне рішення для Венесуели залежить від Ніколаса Мадуро, який відповідальний за мир і процвітання своєї країни», — написав Петро, ​​додавши в іншій публікації, що політична угода є найкращим варіантом.

Петро, ​​який відновив торговельні та дипломатичні відносини з Венесуелою після вступу на посаду в 2022 році, також закликав до скасування всіх санкцій щодо Венесуели.

Цими вихідними лідери країн Латинської Америки обговорюватимуть кризу під час візиту у Домініканську Республіку, де відбудеться інавгурація нового президента. 

Головний радник Лули із зовнішньої політики Селсо Аморім, виступаючи перед Комітетом із закордонних справ Сенату, заявив, що Бразилія офіційно не пропонувала проведення нових виборів у Венесуелі.

Бразилія запропонувала надіслати літак, щоб забрати шістьох опозиціонерів, які шукають притулку в посольстві Аргентини, яке зараз знаходиться під бразильським прапором після розірвання  Венесуелою відносин з Аргентиною.

Центральний виборчий орган Венесуели оголосив, що Мадуро набрав 51% голосів, але не оприлюднив повних підсумків голосування.

Підрахунки, які має опозиція та які вона опублікувала на загальнодоступному веб-сайті, показують, що Гонсалес отримав 67% голосів.