UA / RU
Підтримати ZN.ua

США створили план щодо стратегічного нагляду за допомогою Україні: Що це таке

Сергій Козьяков пояснив, що планують зробити Сполучені Штати в рамках такого нагляду.

США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв та корупціонерів, які в незаконний спосіб використовували, використовують або використовуватимуть допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії. Що це таке пояснив Сергій Козьяков у статті для ZN.UA «Слідчі та аудитори «Могутньої трійки» проти української корупції».

Автор зазначив, що відповідна робота ведеться за допомогою кримінальних слідчих, як власних, так і залучених фахівців правоохоронних органів США та Європи. Крім того, збирати необхідну інформацію зобов’язалися 17 організацій, які входять до Розвідувальної спільноти США. 

«Плануючи такий нагляд, Сполучені Штати прагнуть «визначити сфери найвищого ризику шахрайства, марнотратства або зловживань», – пише Козьяков.

Про створення такого інституту стало відомо 18 січня цього року, коли  на сайті  офісу Генерального інспектора Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) з’явився документ «Стратегічний план нагляду за допомогою Україні».

Документ нагадує, що Конгрес США виділив допомогу на суму понад 113 мільярдів доларів на підтримку Україні, яка здійснюється через 11 різних державних органів і установ. Там також надається вичерпний перелік програм допомоги в галузі оборони, яку США надали Україні станом на 21 грудня 2022 року. У переліку вказано назви та кількість оборонних систем. 

У тексті також згадується гуманітарна, економічна та інша допомога, яка надається Урядом США, в тому числі пряма бюджетна підтримка українському Уряду через Світовий банк. 

Читайте також: США перешкоджають діяльності ПВК «Вагнер» у світі – ISW

Напередодні повідомлялося, що протягом поточного тижня в місті Києві працюють аудитори зі Сполучених Штатів Америки, щоб переконатися, що надана Україні військова допомога від США використовується за призначенням і не перенаправляється. 

Раніше в Білому домі запевнили, що звинувачення в корупції, які призвели до низки звільнень в українській владі, не стосуються мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги, наданої Сполученими Штатами Америки.