UA / RU
Підтримати ZN.ua

США стурбовані арештом Навального — Блінкен

Проте це не єдине, на що Штати пообіцяли відреагувати. 

США стурбовані арештом в Росії опозиціонера Алєксєя Навального, повідомив днржавний секретар країни Ентоні Блінкен виданню Reuters.

Він зауважив, що реакцією на це можуть стати деякі заходи, проте які саме Блінкен не уточнив. 

«Ми глибоко стурбовані безпекою пана Навального, і головне, що його голос – це голос багатьох росіян, яких необхідно почути, а не затуляти їм рота», – зазначив держсекретар. 

У США розглядають також можливість рекції на втручання Росії в останні американські вибори президента, а також на кібератаки на урядові сервери і пропозицію нагород за атаки на американські війська. 

Читайте також: Отруйників Навального підозрюють у вбивстві трьох російських опозиціонерів - Bellingcat

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок».

При проходженні паспортного контролю Навального затримали на тій підставі, що він 29 грудня був оголошений в розшук як порушник умов випробувального терміну.

На наступний день після затримання Навального заарештували на місяць, засідання суду організували прямо в поліцейській дільниці.

Євросоюз засудив дії Кремля, а Литва, Латвія і Естонія закликали ЄС посилити санкції проти Росії.

23 січня в РФ відбулися масові протести, поліція затримала майже 3,5 тисяч осіб.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» у ZN.UA.