UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розсекретять "дозвіл на вбивство" американців за допомогою безпілотників

Уряд США дозволяє вбивати американців, підозрюваних у співпраці з терористами за допомогою безпілотників.

Вашингтон змушений оприлюднити секретний документ, який визнає законним використання безпілотників проти громадян США, якщо ті є високопоставленими членами "Аль-Каїди".

Рішення про оприлюднення документа було прийнято після того, як інформацію про нього передав телеканал NBC.

Згідно зі службовою запискою Міністерства юстиції, допускаються вбивства підозрюваних у тероризмі американських громадян за кордоном, якщо вони представляють "безпосередню загрозу США", їхнє захоплення неможливе без надмірного ризику для американських військових, і операція з ліквідації буде проводитись у відповідності з діючими міжнародними законами війни.

Для прийняття рішення про проведення подібної операції необхідний доказ того, що підозрюваний бере участь у змові проти США. Саме рішення має прийматися "американським високопосадовцем", цитує "КоммерсантЪ".

Оприлюднення документу викликало хвилю критики з боку правозахисних організацій і громадських активістів. На їхню думку, спецоперації із застосуванням безпілотників в таких країнах, як Пакистан і Ємен, прирівнюються до страт без суду і призводять до численних жертв серед мирного населення.

У зв'язку з витоком представника Білого дому Джею Карні довелося захищати політику влади США щодо БПЛА.

За його словами, "ці удари законні, етичні і мудрі. Уряд США вживає заходів, щоб забезпечити точність при переслідуванні терориста і уникнути загибелі невинної людини".

Слід зазначити, що витік документа відбувся саме перед слуханням американського Сенату, в ході якого парламентарії повинні розглянути кандидатуру Джона Бреннана, номінованого Бараком Обамою на посаду глави ЦРУ. !zn

Читайте також:

Понад 50 держав таємно допомагали ЦРУ викрадати людей

Сенатори США звинуватили ЦРУ в дезінформації авторів трилера про бен Ладена

ООН перевірить законність використання безпілотників

Смертник здійснив теракт біля посольства США в Анкарі, є загиблі